Класна стабільність

30.07.2013

Чемпіонат світу з водних видів спорту організаторами розділений на два «відділення». Перший акт — місце для акробатичних трюків стрибунів iз трампліна та театральних постановок синхроністок, другий — арена бою для плавців. Попри те, що «мундіаль» лише перетнув екватор, давши у неділю відмашку майстрам водних доріжок, українська скарбничка має пристойний ужинок. На відміну від одинокої «бронзи» Шанхаю–2011, яку тоді на 10–метровій вишці здобули Горшковозов і Бондар, у Барселоні наші співвітчизники вже п’ять разів сходили на планетарний п’єдестал. Двічі це вдалося зробити стрибунам iз трампліна, а медальний, бронзовий, «хет–трик» — в активі наших водних грацій.

Власне, нинішній ЧС став справжнім проривом українського синхронного плавання. На попередніх «мундіалях» наші грації жодного разу не піднімалися вище п’ятого місця, натомість у столиці Каталонії підопічні Світлани Саїдової гірше ніж на «четвірку» не виступали. У змаганнях солісток та дуетів наші дівчата щоразу фінішували четвертими, слідом за росіянками, китаянками та іспанками. Натомість у масштабних постановках — групових виступах та комбінації — завдяки відсутності представниць Китаю наші дівчата тричі сходили на бронзову сходинку п’єдесталу. Після «бронзи», виграної нашим октетом у технічній програмі, українки підтвердили свої позиції в довільному виступі. А фінальний акорд підопічні Світлани Саїдової поставили в комбінації, знову не дозволивши конкурентам iз Канади та Японії піднятися на п’єдестал. Відзначимо, що російські синхроністки виграли все без винятку планетарне «золото» 2013 року.

Щодо наших стрибунів із трамплiна, то в компанію призерів нинішнього «мундіалю» разом із володарем «срібла» на «метрі» Іллею Квашею потрапила й Юлія Прокопчук. Киянка з величезними труднощами пробилася до заключної сесії змагань, посівши 11–те місце в 12–місному ешелоні на фінал. Проте в боротьбі за медалі Юлія продемонструвала, що недаремно кілька місяців тому виграла звання чемпіонки Європи (такий самий титул має у своєму активі й Кваша), здобувши в підсумку «бронзу» ЧС.