Французький легіон

30.07.2013
Французький легіон

Два тури прем’єр–ліги поспіль команди–господарі вирізняються неабиякою гостинністю. Позаминулих вихідних гості розжилися очками в семи поєдинках, а минулого уїк–енду в їхньому активі чотири виїзні звитяги. Підтримкою рідних стін не змогли скористатися як аутсайдери першості, так і один із її фаворитів. Натомість свої «чергові» перемоги здобули призери минулої першості, не пропустивши при цьому жодного м’яча на трьох.

 

Господарські негаразди

Скористатися перевагою власного поля не вдалося «Карпатам», які знову програли на домашній арені «Україна». «З «Арсеналом» ми зіграли набагато краще, ніж iз «Ворсклою», але знову програли, причому з однаковим рахунком 0:2. — відзначив новачок львів’ян Валерій Федорчук. — Доки ми допускатимемо дитячi помилки в обороні, доти й програватимемо». Схоже, повторюється історія двох попередніх сезонів, коли «біло–зелені» боролися не за місце у єврокубках, як це було за часів Олега Кононова, а за виживання в елітному дивізіоні. Іще гірша ситуація у Сімферополі, де місцева команда, розпочавши сезон iз мінусом у графі «очки», наразі не здобула жодного залікового пункту. Водночас несподіваної домашньої осічки в грі з донецьким «Металургом» зазнала «Ворскла», яка з новим молодим наставником Василем Сачком дуже жваво розпочала нинішній чемпіонат.

Проте найбільш сенсаційно виглядає виїзний успіх «Зорі», котра переграла «Дніпро». Колектив Хуанде Рамоса, стартувавши в чемпіонаті з реактивною швидкістю, схоже, переоцінив свої сили й уже в третьому матчі першості просто «заглух на узбіччі». «Якийсь парадокс завжди відбувається в іграх з цією командою. Уже не перший матч iз перших хвилин гра йде не в тому руслі», — капітан дніпрян Руслан Ротань, який намагався відшукати пояснення болісній поразці. Нагадаємо, що в минулому сезоні в грі проти луганчан очільник дніпропетровців порушив ліміт на легіонерів, випустивши на поле в стартовому складі зайвого іноземця, за що його команду покарали технічною поразкою.

Цікаво, що проблема легіонерського ліміту спливла на поверхню й у нинішньому розіграші. Зміни в оновленому регламенті ПЛ, які відтепер не дозволяють називати натуралізованими українцями футболістів, які через певнi обставини не мають права грати за «синьо–жовту» збірну, стали приводом для звинувачення «Металіста» в перевищенні обмежувального рівня на іноземців. Приводом для «спекуляцій» став «понаднормовий» вихід на поле колишнього гравця збірної Сербії (сім матчів), а нині володаря українського паспорта Володимира Дишленковича, який, згідно з попереднiм регламентом, був «своїм», проте, за нинішніми правилами, харківський голкіпер уже не відповідає футбольному визначенню «українець» і є легіонером. Однак, як роз’яснив чергову «юридичну колізію» вітчизняного законодавства перший віце–президент ФФУ Анатолій Попов, нові правила не розповсюджуються на гравців, які отримали українське громадянство до 1 червня 2012 року. Як відомо, закон зворотної сили не має, тож виходить, що відібрати у Дишленковича український статус не можна.

Іноземці — для конкуренції

Формуючи «основу» на поєдинок проти «Севастополя», Олег Блохін також зіштовхнувся з легіонерськими обмеженнями. Якщо раніше в «Динамо» прерогативу мали вітчизняні виконавці, то після літнього міжсезоння, коли столичний клуб поповнили і продовжують поповнювати (днями Київ підписав австрійського захисника «Базеля» Олександра Драговича) «заморські» футболісти, «біло–сині» стали схожими на «Шахтар» та «Металіст», де четверо українців виходять на поле тільки тому, що іноземці не мають права займати їхню квоту.

Щоправда, звинувачувати Блохіна в «непатріотизмі» навряд чи потрібно, адже в боротьбі за чемпіонство, смак якого в Києві вже призабули, доводиться йти на непопулярні кроки. А вони наразі дозволили головному тренерові серйозно освіжити гру своєї команди. Принаймні у поєдинку з севастопольцями по–новому відформатований динамівський колектив продемонстрував досить пристойну гру. Особливо ефектно виглядав лівий фланг, де в парі з Джермейном Ленсом діяв дебютант Тремулінас. Ну а говорити, що на вістрі атаки «Динамо» був найпомітнішим інший новобранець Д’ємерсі Мбокані, мабуть, зайве. Про активність конголезця біля чужих воріт свідчить його лідерство в гонці бомбардирів. Прикметно, що зі старту сезону, окрім Мбокані, за «біло–синіх» забивав лише Лукман Аруна, точний удар якого з дальньої відстані власне й приніс перемогу киянам у позавчорашньому матчі. Зрештою, в «Динамо» Блохіна тон задає французький легіон — футболісти, які раніше грали в першості Франції або розмовляють офіційною мовою цієї країни.

«Команда провела хороший матч — ми повністю контролювали його перебіг, мали моменти, частину яких, щоправда, не реалізували. Але нічого страшного, ми поступово вибудовуємо тактичну схему», — оцінив дії команди Олег Блохін.

Цікаво, що дехто з уболівальників вважає, що це не «Динамо» добре грало, а «Севастополь» блідо виглядав. Зрештою, кожна команда грає так, як дозволяє їй суперник, До речі, після матчу один із членів «севастопольської» делегації в підтрибунному приміщенні взяв автограф у Блохіна, чому був дуже радий.

Думається, неабиякі емоції пережила на НСК «Олімпійський» і одна молода панянка, яка в перерві поєдинку на очах багатотисячної армії вболівальників тендітним і сором’язливим голосом зізнавалася в коханні своєму бой–френду. Попри те, що цей романтичний сценарій вочевидь планувався одним із національних телеканалів, глядачі на трибунах без зайвих думок згодом скандували парі «гірко».

Не надто солодким видався переддень 68–го дня народження у наставника «Шахтаря» Мірчи Луческу. Його підопічні хоч і виграли третій поспіль поєдинок ЧУ, проте, окрім трьох очків, здобутих у матчі з «Чорноморцем», румунському наставнику більше не було чому радіти. «Грою і діями багатьох футболістів я не задоволений», — відрапортував Луческу. Хай там як, а істинний рівень готовності як гірників, так і динамівців можна буде оцінити найближчої неділі, коли відбудеться «українське класико». А завтра в Греції «Металіст» пройде бойове хрещення Лігою чемпіонів, де, нагадаємо, відсутній ліміт на легіонерів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 3–й тур

«Металіст» — «Іллічівець» — 2:0

Голи: Девич, 52, 80

27100 глядачів

«Карпати» — «Арсенал» — 0:2

Голи: Шацьких, 53 (пен.); Адійя, 59

8000 глядачів

«Ворскла» — «Металург» (Д) — 1:2

Голи: Сапай, 89 — Р. Данило, 31; Сапай, 49 (у свої ворота)

6500 глядачів

«Дніпро» — «Зоря» — 1:3

Голи: Матеус, 36 — Чеберячко, 4 (у свої ворота); Каменюка, 56; С. Данило, 78

17200 глядачів

«Металург» (З) — «Волинь» — 3:0

Голи: Годін, 2 (пен.); Штурко, 29; Рудика, 38

Вилучення: Сімінін, 30 («М»)

4500 глядачів

«Таврія» — «Говерла» — 1:3

Голи: Фещук, 13 — Трухін, 2, 79; Балафас, 84

2900 глядачів

«Шахтар» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Д. Коста, 72

41700 глядачів

«Динамо» — «Севастополь» — 2:0

Голи: Аруна, 14; Мбокані, 50

28310 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 3 3 0 0 6–1 9

2. «Металіст» 3 3 0 0 5–1 9

3. «Зоря» 3 2 1 0 5–1 7

4. «Динамо» 3 2 1 0 5–2 7

5. «Дніпро» 3 2 0 1 6–3 6

6. «Металург» (З) 3 1 1 1 3–1 4

7. «Ворскла» 3 1 1 1 4–3 4

8. «Металург» (Д) 3 1 1 1 3–3 4

9. «Волинь» 3 1 1 1 2–4 4

10. «Говерла» 3 1 0 2 4–5 3

11. «Арсенал» 3 1 0 2 3–5 3

12. «Іллічівець» 3 1 0 2 1–4 3

13. «Чорноморець» 3 0 2 1 2–3 2

14. «Севастополь» 3 0 1 2 2–6 1

15. «Карпати» 3 0 1 2 1–5 1

16. «Таврія» 3 0 0 3 1–6 0

Бомбардири: Мбокані («Динамо») — 4, Девич («Металіст») — 3.

 

Перша ліга

3–й тур:

«Буковина» — «Геліос» — 1:1, «Олімпік» — «Нива» (Т) — 0:1, «Суми» — «Полтава» — 3:1, «Сталь» — «Украгроком» — 2:0, «Дес­на» — «Титан» — 3:1, «Олександрія» — «Авангард» — 3:0, «Зірка» — «Динамо–2» — 1:0, «Миколаїв» — «Нафтовик» — 1:1.

Лідери: «Сталь» — 9, «Олександрія», «Суми» — 7, «Нива» (Т), «Зірка» — 6.