У гостях, як удома

23.07.2013
У гостях, як удома

Із семи поєдинків другого туру прем’єр–ліги (останній відбувся вчора ввечері) лише в одному перемогли господарі. Ситуація доволі неординарна, хоча чому дивуватися, якщо волею календаря «топ–четвірка» українського футболу, в активі якої, власне, чотири перемоги туру, провела минулий уїк–енд у гостях у далеко не найсильніших команд. Цікаво, що розклад XXIII чемпіонату України дуже схожий на попередній — як і тоді, «Шахтар» та «Динамо» по черзі грають з одним і тим же суперником.

Відтак після зустрічі на старті сезону з «гірниками» оновлена «Говерла» складала іспит перед іншим вітчизняним грандом. Динамівці їхали до Ужгорода за першою перемогою в першості й, зрештою, завдяки швидкострільному «дублю» свого новачка Д’ємерсі Мбокані, здобули мінімальну звитягу. Хоча, як і в поєдинку з «Волинню», підопічні Олега Блохіна знову не продемонстрували видовищної гри. Як відзначив наставник «Динамо», його колектив досі не підведений до одного «фізичного знаменника», до того ж «було важко діяти проти команди, яка використовує 11 футболістів для захисту своїх воріт».

Хоча, за словами капітана «біло–синіх» Андрія Ярмоленка, «Говерла» не грала в захисний футбол. І справді, підопічні В’ячеслава Грозного створили біля воріт Максима Коваля низку небезпечних моментів, реалізувати які (двічі) завадив каркас воріт та майстерність самого кіпера столичного клубу. Щоправда, розпечатати ворота гостей ужгородцям таки вдалося. Допоміг їм у цього арбітр матчу Анатолій Жабченко, який призначив у ворота «біло–синіх» спірний пенальті за влучання м’яча в притиснуту до корпусу руку Джермейна Ленса.

Не обійшлося без суддівського «проколу» й у іншому матчі за участю фаворита. Віце–чемпіон країни «Металіст» по ходу гостьового матчу з «Арсеналом», який, до слова, проходив на столичному стадіоні «Динамо», був змушений відіграватися. Хто знає, з яким рахунком завершився б поєдинок, якби волейбольний прийом м’яча у штрафному майданчику «канонірів» автором переможного гола Крістальдо помітила суддівська бригада на чолі з Віталієм Романовим. «Із центру поля було видно, що Крістальдо зіграв рукою», — зауважив після гри форвард «канонірів» Володимир Гуменюк.

Хай там як, а «Металіст», у складі якого дебютували захисник Моледо та півзахисник Дієго Соуза, здобув другу перемогу на старті. Також стовідсотковий результат після двох турів ЧУ мають «Шахтар» та «Дніпро». Команда Хуанде Рамоса, яка чотири матчі поспіль не могла перемогти в Маріуполі, доволі легко розібралася з «Іллічівцем». Переможну крапку в протистоянні поставив Євген Селезньов, який таким чином забив свій сотий м’яч у кар’єрі. Натомість підопічні Мірчи Луческу лише наприкінці ігрового часу змогли вирвати перемогу в новачка ПЛ — «Севастополя». «Наші опоненти вже готувалися святкувати нічию, однак мої хлопці продемонстрували характер і вирвали три очки», — хвалив своїх вихованців румунський наставник. Відзначимо, що всі три «шахтарські» голи на рахунку донецьких бразильців: новачків — Нема й Фреда — та старожила Адріано, який забиває в другому матчі поспіль.

Після двох турів у когорті лідерів тримаються «Волинь» та «Ворскла», яких до нинішнього сезону готували нові наставники. Із лучанами знову працює їхній старий знайомий Віталій Кварцяний, якому днями виповнилося 60 років. До свого ювілею «Кварц», зубр вітчизняного тренерського цеху, видав книгу «Футбол — це не тільки перемоги».

Натомість у Полтаві команду елітної ліги довірили молодому не досвідченому в тонкощах тренерської роботи Василеві Сачку, в якого, до слова, навіть ліцензії класу «про» немає. Щоправда, відсутність «корочки» не завадила молодому коучу зі своїми підопічними взяти жвавий старт у чемпіонаті.

 

ШТРАФ

Контрольно–дисциплінарний комітет ФФУ ухвалив рішення позбавити сімферопольську «Таврію» трьох очок у чемпіонаті України сезону 2013/14. Такий штраф накладено за невиконання фінансових зобов’язань перед колишніми тренерами Семеном Альтманом, Геннадієм Альтманом та Олександром Скрипником. Раніше за це саме клуб оштрафували на 105 тис. грн.

Нагадаємо, в сезоні 2012/13 із «Таврії» також зняли три очки — за несплату належних грошей агентові російського легіонера Гаджиєва.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 2–й тур

«Іллічівець» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Коноплянка, 39; Селезньов, 52

550 глядачів

«Говерла» — «Динамо» — 1:2

Гол: Балашов, 87 (пен.) — Мбокані, 39; 41

10200 глядачів

«Арсенал» — «Металіст» — 1:2

Голи: Гоменюк, 41 — Соса, 52; Крістальдо, 55

Вилучення: Герасимюк, 86 («А»)

3726 глядачів

«Металург» (Д) — «Карпати» — 1:1

Голи: Дімітров, 74 — Гладкий, 66

1500 глядачів

«Севастополь» — «Шахтар» — 1:3

Гол: Кожанов, 59 — Фред, 24; Л. Адріано, 78; Веллінгтон Нем, 89

5641 глядач

«Волинь» — «Таврія» — 1:0

Гол: Бікфалві, 43

5800 глядачів

«Чорноморець» — «Ворскла» — 1:1

Голи: Рієра, 13 — Сапай, 90+2

12753 глядачі

«Зоря» — «Металург» (З) — грали вчора ввечері.

Лідери: «Дніпро», «Шахтар», «Металіст» — 6, «Ворскла», «Динамо», «Волинь» — 4.

Бомбардир: Мбокані («Динамо») — 3.

 

ПЕРША ЛІГА

2–й тур. «Нива» (Т) — «Миколаїв» — 2:3, «Полтава» — «Олімпік» — 2:1, «Нафтовик» — «Зірка» — 4:0, «Динамо–2» — «Олександрія» — 0:0, «Авангард» — «Десна» — 2:1, «Титан» — «Буковина» — 1:0, «Геліос» — «Сталь» — 0:2, «Украгроком» — «Суми» — 0:0.

Лідери: «Сталь» — 6, «Суми», «Олександрія», «Авангард» — 4.

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

На минулому тижні «Динамо» представило новий дизайн виїзної форми сезону 2013/2014 років. Якщо в технологічному процесі «батьки» динамівської амуніції застосовували сучасні «тренди» спортивного екіпірування, то от у дизайні форми використали «ретро–стиль». Кажуть, що вона схожа на ту, в якій «біло–сині» виграли своє перше чемпіонство у СРСР.