НОВИНИ–ПЛЮС

17.07.2013

«МВФ, давай до побачення!»

Учора стало відомо, що одразу дві країни, Єгипет і Угорщина, відмовилися від послуг Міжнародного валютного фонду. Так, Національний банк Угорщини попросив МВФ закрити своє представництво в Будапешті, мотивуючи це тим, що закінчується термін кредитної угоди і необхідність у збереженні представництва відпала. Офіційний представник МВФ наголосив, що залишатимуться вони в країні до серпня, поки не закінчиться термін перебування директора представництва.

Нагадаємо — Угорщина отримала кредит 15 млрд. доларів на початку кризи і повинна погасити кредит у вересні.

У Єгипті ситуація дещо інша. Країна потребує додаткових коштів, але знайшла нові джерела фінансування. Це допомога Кувейту, ОАЕ і Саудівської Аравії. Останні зобов’язалися надати підтримку в розмірі 8 млрд. доларів, а Кувейт надав безвідплатну допомогу сумою в 4 млрд. доларів. Таким чином арабські країни висловлюють свою підтримку діям єгипетської армії, яка усунула «Братів–мусульман» від влади.

В Одесу — через 5,5 року

Уряд порахував, у яку суму обійдеться ліквідація українського бездоріжжя. У середньому ремонт одного кілометра обійдеться в 3,5–4 млн. грн., якщо ж урахувати ситуацію по Україні, то необхідна сума складатиме — 500 млрд. грн. Але проблема, як виявилося, не тільки у грошах, а й у робочих руках. Якщо б вітчизняні автодорожники вийшли на роботу вранці 1 січня, то за рік змогли виконати робіт на 40–50 млрд. гривень. Тобто потрібен ще десяток років напруженої роботи.

Тому Кабмін вирішив махнути рукою на латані–перелатані шляхи і зосередитися на головних автомагістралях. Цьогоріч планується розпочати два потужні проекти: Київ—Чоп та Київ—Одеса. На ремонт останньої уряд виділив 2 млрд. грн. Довжина невідремонтованої ділянки становить 60 км. Роботи буде проведено у три етапи, тривалість яких становитиме 68 місяців.

Планшет для Міллера

Росія оголосила тендер на створення планшетного комп’ютера для голови правління ВАТ «Газпром». Планована вартість — 119 мільйонів рублів. У приблизному перерахунку, це 3 млн. євро, або 3,8 млн. доларів. Як повідомляється, йдеться не просто про дорогу іграшку для топ–менджера, а про розробку мобільного автоматизованого робочого місця голови правління одного з найприбутковіших підприємств Росії. Призначення «планшетника» — взаємодія з системою корпоративного зберігання даних на базі ключових показників ефективності, включаючи обробку інформації, що становить комерційну таємницю, та іншої конфіденційної інформації ВАТ «Газпром».

Надіслати свої заявки учасники тендеру можуть протягом тижня.

«Мейд ін — українські чорноземи»

Америка розпочала сертифікацію українського зерна. Цей крок є необхідною умовою для укладення контрактів для постачання зерна в США.

Україна заявила, що має змогу експортувати зерно навіть за океан і приступила до підготовчої роботи. Поки вона не завершена, контрактів не буде. Головне завдання сертифікації — довести, що наше зерно відповідає світовим вимогам, а отже, і вимогам Сполучених Штатів Америки.

За прогнозами, новий маркетинговий рік може стати рекордним за обсягом експорту зерна, планується продати за кордон 27 млн. т.