Гра по–чесному

17.07.2013

Спорт високих досягнень та допінг ходять поруч. Принаймні такі думки спливають на поверхню після слів відомого американського велогонщика Ленса Армстронга про те, що виграти легендарну велобагатоденку «Тур де Франс» неможливо без забороненої фармакологічної «підзарядки». Вочевидь знають про це й найвищі спортивні функціонери планети, тому боротьба за «чистий» спорт останнім часом набрала потужних обертів.

Всесвітня антидопінгова агенція закликає спортсменів «грати чесно». За «чистоту аналізів» виступає й керівництво Міжнародного олімпійського комітету. Один із членів виконкому МОК Сергій Бубка, який заявив про своє бажання балотуватися на виборах президента цієї організації, каже: «Необхідно посилити просвітницькі заходи серед спортсменів задля боротьби з допінгом. Якщо результат спортивного змагання визначається чимось іншим, окрім даного природою таланту і підготовки атлета, нівелюється базовий принцип спорту, ставиться під сумнів саме його існування. Цього не можна допускати. Ми повинні використати всі доступні засоби, щоб захистити атлетів від цієї біди».

Паралельно з антидопінговою, освітянською, пропагандою спортивні чиновники ведуть і «каральну» роботу, полюючи на порушників правил «чесної гри».

Останнім вагомим «трофеєм», який впіймала ВАДА, стала ціла плеяда відомих спринтерів–легкоатлетів, в активі яких медалі світових форумів та Олімпійських ігор. Тайсон Гей, Асафа Пауелл, Шерон Сімпсон та Вероніка Кемпбелл–Браун — що не ім’я, то глиба світового спринту. Однак тепер їм усім доведеться трохи відпочити від бігу й пропустити майбутній чемпіонат світу в Москві, а світовій легкій атлетиці попрацювати над «відбілюванням» заплямованої репутації. Цікаво, що практично кожен із спринтерів–порушників «допінг–коду» сказав, що не знає, звідки в його організмі з’явилися заборонені препарати.

Натомість американець Тайсон Гей заявив, що, можливо, він «припустився помилки» або ж «його підвів хтось із найближ­чого оточення». Хай там як, а головний конкурент Усейна Болта на 100 метрівці, якому, до речі, належить найкращий час сезону у світі, вже знявся з московського «мундіалю», не чекаючи перевірки другої контрольної проби «Б». Цікаво, що заборонений препарат (який — наразі не повідомляється) в аналізах Гея виявила Американська антидопінгова агенція, та сама, яка вивела на чисту воду велогонщика Армстронга, котрий сім разів був першим на «Тур де Франс».

За повідомленням офіційного сайта ВАДА, агенція планомірно веде боротьбу з допінгом, витрачаючи на розробку нових верифікаційних технологій десятки мільйонів доларів.

Водночас в Україні, спортсменів якої вже не раз ловили на «забороненому», позбавляючи олімпійських нагород, й досі немає акредитованої ВАДА лабораторії. Росія, Румунія, Польща, Чехія — вже всі наші сусіди «підігнали» свої тест–центри до єдиного міжнародного стандарту. Натомість наша країна, перебуваючи в авангарді світового спорту — за спортивними результатами — залишається, так би мовити, в «кам’яному віці», працюючи з технологіями та реактивами минулого століття. Поява в Україні стандартизованої за останнім словом науки й техніки лабораторії, в майбутньому дозволить уберегтися від історій, подібній тій, що відбулася з штовхальником ядра Юрієм Білоногом, коли Олімпійський чемпіон Афін–2004 через вісім років погорів на допінгу й позбувся своєї медалі.