Обігнали навіть Америку

16.07.2013
Обігнали навіть Америку

Іще задовго до завершення Універсіади росіяни заявили про побиття національного рекорду за кількістю виграних медалей на студентських Іграх. За два дні до завершення форуму збірна господарiв — беззаперечний лідер неофіційного командного заліку — в своєму активі мала 218 нагород, з яких 109 золоті, 58 срібні та 51 бронзова. Тоді як друга збірна Універсіади — китайська — зібрала лише 21 золоту нагороду, 24 срібних та 14 бронзових відзнак.

Українські спортсмени, довгий час перебуваючи в лідерах за кількістю «срібла», зрештою, стали на переможний шлях. Звісно, темпи «видобутку» «золота» в українців суттєво нижчі, ніж у господарів, проте «своє» вони беруть, тим самим міцно утримуючись у п’ятірці лідерів медального заліку.

Упродовж минулого уїк–енду «синьо–жовта» скарбничка поповнилася одразу п’ятьма відзнаками найвищої проби.

Заживши чемпіонської слави на I літніх Іграх молоді, дніпропетровський плавець Андрій Говоров хвацько взявся до справи й у «дорослому» басейні. Проте останнім часом він дещо збавив оберти, потрапивши в тінь своєї колеги по збірній Дарини Зевіної. Водночас про свій спринтерський талант уродженець Севастополя знову нагадав у Казані, де виграв 50–метрівку батерфляєм. Точніше, Андрій розділив першість iз білорусом Євгеном Цуркіним, який показав однаковий із українцем час.

А от новій «Золотій рибці» України, як нині називають Дашу Зевіну, виграти свою улюблену дистанцію — 200 м на спині завадила австралійка Медісон Уїлсон, яка випередила киянку на 0,19 сек. Не залишився без медалей Універсіади й інший член нашої молодої команди плавців — майстер довгих запливів Сергій Фролов здобув «срібло» на 800 м та «бронзу» — на 1,5 км.

Неабияким успіхом вітчизняних спринтерів завершилися змагання в легкій атлетиці. Якщо «золото» нашої титулованої жіночої четвірки (4 по 100 м; Марія Ремень, Наталя Погребняк, Олеся Повх, Вікторія П’ятаченко), яка примудрилася випередити навіть американок (збірна США виступала не в найсильнішому складі), мало кого здивувало, тот тріумф чоловічого квартету (Руслан Перестюк, Сергій Смелюк, Ігор Бодров, Віталій Корж) на аналогічній дистанції став справжньою несподіванкою. Також українці продемонстрували неабиякий командний дух і в змаганнях каноїстів, де екіпаж у складі Віталія Вергелеса, Дениса Камерилова, Дмитра Янчука та Едуарда Шеметила у фіналі А показали найкращий час.

Водночас неабияк здивував український майстер стендової стрільби Юрій Нікандров. Студентові Одеської юридичної академії довелося «віддуватися» за всю спортивну стрільбу України. Попри те, що на олімпійській арені наша країна більше відома саме завдяки представникам кульової стрільби, в Казані вони «били» в «молоко». Проте 25–річний Юрій Нікандров — член національної збірної зі стендової стрільби, головним тренером якої є олімпійський чемпіон Сіднея–2000 Микола Мільчев, підніс наставнику неабиякий сюрприз, вигравши на Універсіаді змагання в «трапі».

Станом на вчорашній вечір в активі «синьо–жовтих» було 56 медалей: 11 золотих, 21 срібна та 24 бронзових. Цікаво, що до вчорашнього дня жодної медалі не було в активі наших ігровиків. Щоправда, виправити ситуацію могли наші волейболісти, які пізно ввечері завершили «бронзове» протистояння з японцями.