На пільгових умовах

12.07.2013

Виставивши проти світового студентства практично повноцінну олімпійську збірну, росіяни тим само забезпечили собі гегемонію на домашній Універсіаді. Із наближенням фінішу XXVII Всесвітніх студентських ігор у Казані перевага Росії у загальному медальному заліку зростає, немов на дріжджах. Станом на 16:00 четверга за кількістю здобутого «золота» господарі переважали найближчих переслідувачів, китайців, майже у вісім разів (62 проти 8). В активі українських студентів на той час було шість золотих відзнак, дві з яких — на рахунку боксерів — Олександра Гвоздика та Дмитра Митрофанова.

Бронзовий призер лондонської Олімпіади–2012 — Гвоздик — у фіналі переміг Дмитра Бівола із Росії, а Митрофанов «розібрався» з узбеком Азібеком Абдугофуровим. Третю боксерську медаль Універсіади для України — бронзову — приніс Денис Берінчик, який у півфіналі не зміг пройти майбутнього чемпіона, росіянина Раджаба Бутаєва. За великим рахунком, поразка Берінчика, срібного призера Олімпіади–2012, у 1/2 фіналу Універсіади стала чи не головною сенсацією всього боксерського турніру. Водночас, думається, невдача в бою з 20–річним представником Махачкали зробить Дениса злішим у напівпрофесійному WSB–ринзі, у складі клубу «Українські отамани», де він, скоріше за все, проведе і наступний сезон.

Як розповів у інтерв’ю «УМ» генеральний менеджер «Отаманів» Дмитро Гайструк, керівництво Федерації боксу України в особі її президента Володимира Продивуса робить усе можливе, аби під українським прапором у Всесвітній лізі боксу (WSB) виступали всі найсильніші боксери країни, в тому числі олімпійські чемпіони Василь Ломаченко та Олександр Усик. «Володимир Степанович готовий запропонувати нашим лідерам такі умови, які не під силу виконати іншим промоутерам, аби вони відбоксували наступний сезон на WSB–ринзі за новим, полегшеним графіком — один бій у місяць», — каже Гайструк.

Відзначимо, що на наступний рік перед «Отаманами» стоїть максимальне завдання — виграти турнір. Він, до слова, пройде за оновленим регламентом. З’являться нові вагові категорії, а у фіналі, який відбудеться на нейтральному «полі» (в місті, яке виграє тендер), хоч і буде, як і минулого сезону, два дні боїв, однак категорії повторюватися не будуть. Тож для «Отаманів» важливо залучити під свої кольори всіх найсильніших вітчизняних боксерів.

Нагадаємо, що наша команда — один із фаворитів змагань — виступатиме в групі А, яку Дмитро Гайструк називає «об’єктивно слабшою». Не дивно, адже в іншому секстеті за вихід до «плей–оф» битимуться дебютанти з Куби, значно підсилена «Російська команда», найкращий колектив «регулярки»–2012/13 — «Вогні Баку» й чинні чемпіони WSB — «Астана арланз».

 

УНІВЕРСІАДА

Упродовж двох минулих днів, окрім боксерів, на найвищу сходинку п’єдесталу Універсіади–2012 також сходили представники вітчизняного фехтування та легкої атлетики, тим самим збільшивши кількість «золота» в українській скарбничці до шести одиниць.

Попри потужний тиск російських спортсменів, одразу дві українки — Ганна Тітимець та Ганна Ярощук — посіли два перші місця в бігу на 400 м з бар’єрами.

Двоє українок зійшли на п’єдестал і на церемонії нагородження шаблісток. Лідерка нашої головної збірної Ольга Харлан у фіналі перемогла олімпійську чемпіонку Лондона, кореянку Кім Чжи Йон — 15:9. Партнерка Ольги по збірній Галина Пундик стала третьою. А от у команді наші шаблістки знову, як і на кількох останніх чемпіонатах Європи, програли фінал росіянкам.

Натомість випередити повпреда Росії, Олексія Федорова, вдалося легкоатлету Вікторові Кузнєцову, який показав найкращий результат у секторі стрибків потрійним (17,01 м).

Загалом у командному рейтингу Україна вчора надвечір вкоренилася на п’ятій позиції, маючи в активі 37 медалей (6–13–18).