У Казані попереду росіяни

10.07.2013

Із огляду на стахановські темпи здобуття господарями Універсіади медалей — 49 нагород після 64 змагальних видів, думається, вже зараз ні в кого немає сумнівів у тому, що саме росіяни виграють загальний залік XXVII Всесвітніх студентських ігор. Адже японська збірна, друга за кількістю здобутих медалей, учора вдень відставала від Росії аж на 31 «одиницю» дорогоцінного металу.

Загалом, на п’єдестал казанської Універсіади сходили вже представники 38 країн. Цікаво, що на церемонії нагородження замість державного гімну на честь переможця звучить «Гаудеамус» — давня студентська пісня латиною, яка, втім, також «пробиває» призерів на сльози.

Дехто зі «студіків» уже по кілька разів піднімався на п’єдестал. Скажімо, росіянка Світлана Колесниченко виграла три «золота» в синхронному плаванні. А лідером за кількістю виграних універсіадських медалей–2013 наразі є японська водна грація Юкіко Інуї, яка взяла «срібло» в усіх «синхронних» дисциплінах — соло, дуеті, комбінації та командних вправах.

Поміж казанських мультимедалістів є й один українець. Учора Руслан Дмитренко став володарем одразу двох срібних нагород у змаганнях зі спортивної ходьби. Спочатку він отримав медаль за другий результат, показаний на 20–кілометровій дистанції, а потім удостоївся відзнаки в команді — завдяки високому сумарному показнику всіх чотирьох українців (Дмитренко, Ігор Главан (6–те місце), Іван Лосєв (8), Назар Коваленко (10)), які брали участь у цьому напівмарафоні.

Відзначимо й командне «срібло» наших гімнастів, котрі, як і майстри ходьби, поступилися росіянам. Цікаво, що в обох «студентських» гімнастичних колективах змагалися найсильніші спортсмени своїх країн. За російську збірну виступали Денис Аблязін, Давид Белявський та екс–українець Микола Куксенков. А у складі «жовто–синіх» були всі члени національної збірної: Ігор Радивілов, Олег Степко, Олег Верняєв та Петро Пахнюк.

Учора вдень 15–ту медаль — бронзову — до «синьо–жовтої» скарбнички поклала борчиня на поясах (категорія до 76 кг) Людмила Нікітіна.

Натомість продовжують засмучувати «ігровики». Чоловіча баскетбольна збірна програла третій матч поспіль — цього разу естонцям — 52:71. Після стартової нічиєї з Уругваєм наші футболісти поступилися японцям — 1:4. Наразі похвалитися перемогою можуть лише дівчата–баскетболістки, які в другому турі групового етапу вирвали три пункти у канадійок — 59:57.