У гонитві за п’ятим Суперкубком

10.07.2013
У гонитві за п’ятим Суперкубком

автора. (Тепер Дуглас Коста (праворуч) — лідер «нового» «Шахтаря».)

Відтоді як у 2004 році в Україні почали розігрувати Суперкубок, донецький «Шахтар» лише одного разу, в 2009 році, не брав у ньому участі. Водночас лідером за кількістю перемог у матчі–відкритті сезону є київське «Динамо», яке п’ять разів вигравало цей поєдинок. Проте перемога сьогодні в десятому за ліком розіграші дозволить «гірникам» наздогнати за кількістю перемог динамівців. Матч на стадіоні «Чорноморець» в Одесі почнеться о 21:00.

«Шахтар» тепер — нова команда

Як відзначив на відкритому тренуванні «Шахтаря» форвард «гірників» Едуардо, донеччани — фаворити Суперкубка, в якому сьогодні їм протистоятиме господар арени — «Чорноморець». Нагадаємо, що в минулому сезоні «Шахтар» тричі перемагав «моряків», і робив це з легкістю. Загальний рахунок тих поєдинків — двох рандеву в чемпіонаті та зустрічі у фіналі Кубка країни — виглядає приголомшливо — 11:1. Щоправда, легкої прогулянки Одесою Луческу не прогнозує: «Усі повинні розуміти: коли в складі міняється пять–шість футболістів — це інша команда. І зараз ми лише починаємо підніматися на той рівень, який був. А зробити це не так просто».

Румунський наставник «Шахтаря» прогнозує «складний матч зі значно вищою напругою, ніж у поєдинках «Об’єднаного турніру». «Це перший офіційний поєдинок сезону. Буде, напевно, інше бажання і зовсім інша самовіддача в порівняні з матчами, які ми проводили через кожні три дні. Щодо «Чорноморця», то його рівень суттєво зріс. Невипадково ж він грав із нами у фіналі Кубку», — відзначив Луческу.

До того ж «Чорноморець» гратиме вдома, де його завжди палко підтримує багатотисячна армія вболівальників. Проте без «своїх» не залишиться й донецька команда. За словами генерального директора Прем’єр–ліги Петра Іванова, «Шахтар» планує привезти до Одеси близько восьми тисяч уболівальників. Загалом, станом на вчора було продано близько 20 тисяч квитків.

У порівнянні з минулим сезоном «помаранчево–чорні» залишилися без трьох ключових виконавців. Узимку з командою попрощався Вілліан, який перейшов до махачкалинського «Анжі», а по завершенні чемпіонату в напрямку Західної Європи вирушили Фернандіньйо («Манчестер Сіті») та Генріх Мхітарян. Останній тільки вчора підписав контракт із дортмундською «Боруссією». Участі в передсезонних зборах він не брав, а пропадав невідомо де.

Учинок вірменського півзахисника, який, нагадаємо, в складі «гірників» у минулому сезоні став найрезультативнішим бомбардиром чемпіонатів України, дехто порівняв із дезертирством. Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін, реагуючи на прогули вірменина, казав: «Якщо Мхітарян не перейде до іншого клубу й повернеться до Донецька, його чекатимуть серйозні штрафні санкції». Зрештою, Генріх домовився з командою–фіналістом Ліги чемпіонів–2012/13, якій, до слова, «гірники» поступилися в 1/8 фіналу турніру, підписавши з дортмундцями чотирирічний контракт. Трансферна вартість вірменина становить 27,5 млн. євро.

Відтак, продавши за рік одразу трьох своїх лідерів, «Шахтар» заробив 102,5 млн. євро. Щоправда, частину з них Рінат Ахметов уже потратив на новачків. Зокрема, на початку літа чинні чемпіони та володарі Кубка країни підписали одразу трьох бразильців: Фернандо, Фреда та Веллінгтона Нема. Також у таборі «гірників» може з’явитися й перший аргентинець — Факундо Феррейра. Днями він, поки що гравець «Велес Сарсфілда», приїхав до Донецька на оглядини.

Після від’їзду до Англії Фернандіньйо, який виконував у «Шахтарі» функції віце–капітана, це призначення отримав Луїс Адріано. Скандальна поведінка бразильця у матчі Ліги чемпіонів, коли він, ігноруючи правила «чесної гри», забив гол у ворота «Нордшелланда», не вплинула на рішення Луческу призначити Адріано другою людиною в команді. «Він найдовше із бразильців перебуває в Донецьку. У нього достатньо досвіду; його поважають інші співвітчизники», — пояснив свій вибір румунський спеціаліст.

«Чорноморець» — без особливого підсилення

На тлі масштабних кадрових ротацій «Шахтаря» робота «Чорноморця» на трансферному ринку виглядає доволі скромно. Попри те, що одесити після тривалої перерви знову гратимуть у єврокубках, команді не вдалося зробити серйозні придбання. Хоча на цьому й наголошував наставник «моряків» Роман Григорчук.

Ходили чутки, що фіналіст Кубка–2012/13 має фінансові проблеми (підтвердження тому — домашні, а не закордонні збори), тож буде змушений попрощатися з частиною своїх легіонерів. Власне з іноземців наразі клуб залишив лише румун Лучіан Бурдужан. Попрощалися з одеситами й «арсенальці» Максим Шацьких та Артем Старгородський. Поїхав до Дніпропетровська старожил «моряків» Сергій Політило — його обміняли в «Дніпро» на Олексія Антонова, який минулий сезон провів у «Кривбасі». Разом із ним до Одеси із Кривого Рогу переїхали також Рінар Валєєв та Олексій Самодін. Найближчі два роки в складі «Чорноморця» проведе й 30–річний екс–«гірник» Олексій Гай.