Невмирущі «Гайдамаки»

05.07.2013
Невмирущі «Гайдамаки»

Як не дивно, та за більш нiж 150 років існування «Гайдамаки» ніколи не мали факсимільного видання, попри те, що десяток творів Кобзаря такої честі удостоювались не раз. Найвідоміший і найбільший твір Шевченка своєї черги дочекався лише в 2013 році. 2 липня невеличка за розміром книга, що є точним відтворенням першого видання 1841 року, була презентована в столиці.

У нових–старих «Гайдамаках» залишились незмінними кількість сторінок, їхній розмір і навіть ґатунок паперу. А справжні шевченкомани матимуть змогу посмакувати твір без редакторських правок, що їх зазнавав текст упродовж багаторічного існування. Однак первозданною поему все ж важко назвати — навіть перше видання середини XIX століття так само не залишилось без втручання цензора.

Повноцінним такий подарунок любителям книги роблять дві праці, що продаватимуться у комплекті з факсимільним виданням. Ідеться про монографію професора Григорія Грабовича (Гарвардський університет) «Шевченкові «Гайдамаки»: Поема і критика» та працю Олеся Федорука (Інститут літератури НАН України) «Перше видання Шевченкових «Гайдамаків»: Історія книжки».

Професор Грабович торкається теми рецепції твору та досліджує критику поеми на різних часових етапах. «Гайдамаки» написані з великим усвідомленням жанру. Шевченко тут ставить цілий ряд літературних натяків, натомість критикою це пізнавалося дуже повільно, — впевнений науковець. — На теперішньому етапі вся критика «Гайдамаків» є зрутинізована, шаблонна. Теза про те, що Шевченкова поема є історичним твором, кочує з книги в книгу. Але поет, який займається історією, так не напише, бо йдеться тут не так про історію, як про святу правду. І не так про історичну правду, як про пам’ять».

Книга Олеся Федорука — це дослідження з численними коментарями, подорож у час написання твору. Автор вивчає архівні та друковані джерела, пов’язані з історією написання, виходу в світ та поширення поеми. Велика кількість ілюстрацій робить дослідження історії «Гайдамакiв» захопливою мандрівкою.

Видання факсимільного першо­друку «Гайдамаків» здійснило видавництво «Критика» за підтримки Наукового товариства імені Шевченка в Америці спільно з Інститутом критики й Інститутом джерелознавства у рамках ювілейного проекту на вшанування 200–річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Кожну з презентованих книг можна купити як окремо, так і в комплекті. Набір iз трьох книжок коштує 126 гривень, а їх примірники вже можна знайти на полицях книгарні «Є».