«Не ловись, лептоспірозе»

02.07.2013
«Не ловись, лептоспірозе»

«На вихідних відпочивали родиною в селі, донька купалася в річці і наковталася води. Два дні промучилася з діареєю і головним болем», — розповідає знайома. На щастя, лікарі не виявили у десятирічної Яринки серйозних проблем зі здоров’ям, і після курсу «очисної» терапії травна система дитини повернулася до норми. Однак лікарі застерігають: сезон купання, що нині в розпалі, має свої підводні «рифи». У річковій, ставковій чи озерній воді постійно присутня невелика доза інфекцій та хвороботворних бактерій. Коли температура повітря підвищується, вода у водоймах прогрівається і починає «цвісти». Невелика кількість синьо­зелених водоростей безпечна для здоров’я відпочивальників, але коли їх концентрація у воді зростає, це може викликати алергійні висипи на шкірі, свербіж, почервоніння. Якщо ж вода потрапить до рота (як це часто трапляється з дітьми), то відпочинок може завершитися діареєю і навіть нервовими розладами.

Лікарі радять бути особливо уважними під час купання у водоймах зі стоячою водою — через небезпеку заразитися лептоспірозом.

— Часто джерелом інфекції є щурі, які живуть біля водойм, — пояснює «УМ» інфекціоніст, головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій. — Підхопити лептоспіроз найчастіше ризикуєте в брудних ставках та озерах — там, де немає проточної води.

До моменту, коли недуга проявляє себе, минає тиждень­два. Небезпечні «дзвіночки» — висока температура, що часом сягає позначки 40, спрага, сильний біль у животі. Діагностувати лепто­спіроз непросто: його часто плутають із грипом, гастритом, харчовим отруєнням. Тридцятирічний Олександр заразився під час риболовлi. На жаль, вчасно не надав значення небезпечним симптомам — тиждень самотужки лікував «грип». Коли ж «швидка» привезла чоловіка до лікарні, реанімаційні заходи виявилися марними: він помер від лептоспірозу.

— Це справді найголовніша проблема: своєчасно поставити правильний діагноз, — зауважує Федір Лапій. — Лікарів мають насторожити висока температура, сильні болі в гомілкових м’язах, порушення сечовипускання. Це характерні ознаки лептоспірозу. Якщо недугу не діагностувати своєчасно, вона може призвести до серйозних ускладнень — скажімо, до ураження нирок. Якщо запізнитися із грамотним лікуванням, пацієнт може померти за чотири­п’ять днів.

Федір Іванович звертає увагу на те, що на лепто­спіроз часто хворіють собаки. «Здається, ніби вилікували тварину, ветеринар не бачить загрози, але тварина протягом усього життя буде виділяти цю інфекцію, — наголошує лікар. — І якщо господар дозволяє псові купатися у водоймах, де проводять дозвілля люди, він наражає їх на небезпеку».

Найнебезпечніше, коли інфекція потрапляє в кров. Необов’язково мати порізи і травми — інфікуватися лептоспірозом можна і через неушкоджену шкіру, слизові оболонки, через рот, кажуть лікарі.

Водночас медики нагадують про важливість безпечної поведінки на воді. Аби уникнути травматизму на відпочинку, не можна купатися в заборонених місцях, запливати на глибину, не маючи достатніх навиків плавця, заходити у воду нетверезим. Діти повинні плавати тільки під наглядом дорослих.