Смуга Євросоюзу на столі

02.07.2013

Верховна Рада — та й, певно, вся владна верхівка — вступає в «смугу ЄС». Ідеться про виконання критеріїв для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, обговорення та прийняття законів, необхідних для подальшої лібералізації візового режиму з ЄС тощо. Також влада, опозиція та громадськість підходять до організації загальнонаціонального «круглого столу» задля вирішення проблем з асоціацією.

 

«День ЄС» — середа

Як повідомила журналістам у Брюсселі перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, «День ЄС» у Раді відбудеться вже 3 липня, тобто завтра. За її словами, «в цей день плануємо розглянути все те, що ще має бути завершене по двох блоках — безвізовому режиму та угоді про асоціацію». Водночас пані Ємельянова зазначила, що два основні елементи, яких вимагає від України Євросоюз, — зміни до закону про прокуратуру та про вибори — ще не надійшли на розгляд Верховної Ради. Але, на її переконання, на початку осені ці два закони ухвалять.

Щодо нового проекту виборчого закону, то представниця уряду каже, що вже є напрацьований варіант законопроекту з урахуванням остаточних оцінок Венеціанської комісії — «там усе враховано, крім тих норм, що вимагають змін до Конституції».

Опозиція погоджується допомогти

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на вчорашній погоджувальній раді зазначив, що існує пропозиція про продовження роботи депутатів ще на тиждень (після запланованого завершення сесії). За словами Яценюка, опозиція цього тижня готова працювати щодня — до розгляду всіх питань порядку денного. Він додав, що якщо Кабмін не встигне внести всі проекти євроінтеграційних законів поточного тижня, то фракція «Батьківщина» ініціює позачергову сесію з «виключно євроінтеграційним порядком денним».

У свою чергу, спікер Володимир Рибак запропонував перенести заплановані на другу половину середи парламентські слухання на вересень — аби попрацювати повний день у сесійному режимі.

«Останній тиждень пленарної роботи необхідно приділити ухваленню рішень, спрямованих на розвиток країни, а не на «пакращення» матеріяльного становища чиновників. Фракція ВО «Свобода» готова працювати цього тижня і вдень, і вночі, але за чесними правилами та згідно з вимогами Регламенту ВР», — сказав учора Олег Тягнибок.

Очільник «Свободи» зазначив, що одним із перших питань порядку денного заплановано затвердити кошторис парламенту на 2013 рік. «Незрозуміло, яким чином керівництво Ради планує «протягнути» це питання, та ще й заручитися підтримкою народних депутатів, якщо на сайті ВР досі немає [проекту] документа, який так звана більшість хоче ухвалити вже завтра». Крім того, Тягнибок звертає увагу на те, що вкотре в розкладі пленарних засідань немає жодної згадки про призначення виборів у п’яти проблемних округах та в Києві. «Це шахрайський підхід! Ігнорування базових конституційних прав українців матиме абсолютно непередбачувані наслідки і точно не сприятиме тій «плідній роботі» у ВР, за яку ви нібито ратуєте», — каже лідер фракції «Свобода».

 

ІНІЦІАТИВИ

З подачі Тимошенко

До «євроінтеграційної» допомоги владі опозицію заохотила ув’язнена Юлія Тимошенко. Екс–Прем’єр вважає, що нині потрібно не лише добре попрацювати в парламенті, а й «створити нову організаційну структуру на кшталт «круглого столу» або асамблеї, яка буде активно та публічно діяти відсьогодні і до вступу в законну силу угоди про асоціацію, включаючи підписання та ратифікацію цього документа». У своїй статті «67 робочих днів?!» на сайті «Українська правда» Тимошенко запропонувала назвати таку структуру «Національний круглий стіл «Порозуміння заради європейського майбутнього».

«Якщо вирахувати вихідні дні та офіційні літні парламентські канікули, то залишилося лише 67 робочих днів до вирішального саміту країн «Східного партнерства», на якому є шанс підписати історичну угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Ця угода, по суті, і є початком вступу України до Європейського Союзу, першим етапом повернення нашої нації до своєї історичної цивілізаційної спільноти. Додому... Після глибокої історичної коми. Хто має сміливість завадити цьому поверненню або бездарно провалити його, зупинивши наш природний розвиток? Можуть. І завадити, і безкарно провалити...» — пише Юлія Тимошенко.

Вона вважає, що за 67 робочих днів можна провести демократизацію країни згідно з десятьма критеріями ЄС («якщо достеменно невідомо, чи взагалі прийняв Янукович позитивні рішення щодо доцільності як самої демократизації, так і обрання європейського вектору розвитку»). Одинадцятий критерій — своє звільнення — Тимошенко виносить за дужки, адже це має бути рішення не «круглих столів», а самого Президента.

Що ж до Національного «круглого столу», то Юлія Володимирівна зазначає: його повноправними учасниками мають стати Президент, визначені ним посадові особи його адміністрації та уряду, Голова ВР та лідери всіх парламентських фракцій, керівники профільних комітетів ВР, які беруть участь у євроінтеграційних процесах, представники Венеціанської комісії, представники делегації Євросоюзу, лідери політичних груп Європарламенту, посли ЄС в Україні, моральні авторитети нації, лідери громадських рухів та організацій. Тимошенко пропонує, щоб НКС обов’язково мав діючий виконавчий орган, а його засідання публічно проходили раз на тиждень в Українському домі. «Я все ж таки хочу вірити в успіх і буду працювати разом з вами, як зможу, до останнього 67–го робочого дня», — так закінчила послання з Харкова лідерка БЮТ.

Паралельно за скликання Національного «круглого столу» (щоправда, у вересні) під час прес–конференції в УНІАНі висловилися відомі громадські діячі, експерти, політологи, серед яких почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, колишній «нашоукраїнець» Сергій Бондарчук, політолог Костянтин Матвієнко, журналіст Вахтанг Кіпіані та ін.

Партія регіонів також не проти ініціативи Юлії Тимошенко про проведення НКС «Порозуміння заради європейського майбутнього» — про це вчора сказав журналістам голова фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов.