Нестабільний фурор

02.07.2013
Нестабільний фурор

Сергієві Стаховському надають медичну допомогу в матчі з Юргеном Мельцером. Фото Рейтер.

Попри те, що на третьому в сезоні турнірі серії «Великого шолома» — Уїмблдоні — українські гравці знову не змогли дістатися екватора між першим та другим тижнем змагань, наші провідні тенісисти піднесли своїм прихильникам приємні ігрові сюрпризи.

 

Неабияк потішив Сергій Стаховський. Упродовж останнього часу він рідко давав приводи для радості. Здавалося, що Уїмблдон–2013 також не принесе Стаху приємних емоцій, адже вже в другому раунді на нього очікувала зустріч з легендарним Роджером Федерером. Однак, знайшовши в собі приховані резерви, Сергій примудрився перемогти семиразового чемпіона Уїмблдону — 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:5, 7:6 (7:5). Востаннє так рано — після другого кола — зірковий швейцарець вилітав із турнірів «Гранд слему» в далекому 2003 році.

Варто відзначити, що цьогорічний трав’яний чемпіонат Британії не задався для Роджера від самого початку, коли під час стартового поєдинку організатори аристократичного турніру побачили яскраві — помаранчеві — підошви його кросівок. Нагадаємо, лише в Уїмблдоні від гравців вимагають суворо дотримуватися дрес–коду, зокрема вбиратися лише в біле. Через кричущий колір, здавалося б, найнепомітнішої частини екіпіровки Федереру на матч проти Стаховського довелося обирати інше взуття, яке виявилося нефартовим.

Зрештою, навряд чи саме зміна кросівок обумовила ранній виліт 17–разового чемпіона турнірів «Великого шолома». Певно, 32–річному ветерану просто фізично важко постійно бути на висоті. Натомість Сергію Стаховському, аби якомога частіше радувати уболівальників перемогами, не вистачає стабільності. Так, після тріумфальної перемоги над одним із фаворитів, третім номером посіву, українець поступився міцному середнякові Юргену Мельцеру. Як відзначив Стах, він помилився з вибором тактики на гру проти 37–ї ракетки світу. Якщо з Федерером часті виходи до сітки обернулися успіхом, то з Мельцером — навпаки, а перебудуватися Сергій не спромігся.

Хай там як, а програвши австрійцеві з рахунком 2:6, 6:2, 5:7, 3:6, Сергій все одно встановив особистий рекорд, уперше в кар’єрі дійшовши до третього раунду Уїмблдону.

Так само цьогорічний Уїмблдон став найкращим у кар’єрі і для першої ракетки України Олександра Долгополова, який на трьох попередніх турнірах далі другого кола не проходив. Цього року після легкої стартової перемоги над португальцем Гастао Елішау Сашко впевнено переграв колумбійця Сантьяго Хіральдо — 6:4, 7:5, 6:3. Дуже близько — на відстані одного виграного сету — перебував Долгополов від четвертого раунду, проте фізична втома та, якоюсь мірою, легковажність не дозволили йому переграти четверту ракетку світу – іспанця Давіда Феррера.

Затягнувши визначення переможця до останнього, п’ятого, сету, Сашко потрапив до своєрідної пастки. Як відомо, Феррер – майстер тенісних марафонів, і в протистоянні з Долгополовим він укотре підтвердив це звання — 6:7, 7:6, 2:6, 6:1, 6:2. Натомість учора для перемоги в четвертому колі над хорватом Іваном Додігом іспанцеві вистачило чотирьох сетів.

Продовжує боротьбу за трофей і перший номер чоловічого посіву. Новак Джокович в 1/8 фіналу вчора змагався з німцем Томі Хаасом, а другий сіяний — улюбленець публіки Енді Маррей— зустрічався з росіянином Михайлом Южним.

Тим часом у жінок сталася мега–сенсація, навіть суттєвіша за ранні вильоти Надаля, Федерера й Шарапової. Вибула з боротьби перша ракетка світу Серена Уїльямс. Учора надвечір вона зустрічалася в матчі четвертого кола з німкенею Сабін Лісіцьки (23–й номер посіву) і, замість оформити вихід до чвертьфіналу, програла — 2:6, 6:1, 4:6.

А останньою з українців Уїмблдон залишила Ольга Савчук. У парі з румункою Олару наша співвітчизниця в другому раунді поступилася дуету Аояма/Схееперс (Японія/ПАР) — 7:5, 3:6, 2:6.