Гра не в політику

02.07.2013
Гра не в політику

На тлі дискусій, які не вщухають, навколо можливого запуску об’єднаного чемпіону СНД, четвірка колоритних повпредів української та російської прем’єр–ліг уже залишила позаду першу половину товариського турніру, в якому багато хто бачить прототип єдиної першості. Скажімо, президент «Газпрому» Олексій Міллер не приховує, що нинішні зустрічі «Динамо», «Шахтаря», «Зеніта» та «Спартака» — перший крок на шляху до «союзного» чемпіонату.

Щоправда, самі учасники «Об’єднаного турніру», який стартував 27 червня, наполягають, що літня зустріч «давніх знайомих» на меті не має політичного підґрунтя — лише спортивну складову, що дозволить їм краще підготуватися до нового сезону. «Це суто футбольне видовище. Ми не в політику граємо, а у футбол», — так президент «Динамо» Ігор Суркіс відреагував на бойкот турніру столичними фанатами–«ультрас», чий сектор був порожнім під час позавчорашнього матчу між киянами та «Зенітом». При цьому «звичайних» уболівальників вистачало — на НСК «Олімпійський» було продано майже 30 тисяч квитків.

Хай там як, а після половини запланованих поєдинків турнірну таблицю очолює «Динамо», яке по черзі мінімально перемогло «Спартак» та «Зеніт». У «гірників» — чотири очки, у москвичів — одне, тоді як у пітерців — «бублик».

Неабияку мотивацію динамівців у протистоянні з росіянами дехто пов’язує насамперед із ностальгічними спогадами їхнього наставника Олега Блохіна, який вочевидь не забув баталії першості СРСР, особливо проти московських команд. Щоправда, сам керманич «Динамо» заявляє: «Час уже не той, та й футболісти давно в командах змінилися. Хтось із вболівальників по старій пам’яті прийшов на стадіон, але для мене поєдинок зі «Спартаком» — не дербі».

Відзначимо, що стартовий поєдинок турніру між «Спартаком» та «Динамо» проходив на невеличкому московському стадіоні «Торпедо» імені Едуарда Стрельцова і зібрав трохи більше восьми тисяч глядачів.

До слова, найменша аудиторія — близько чотирьох тисяч — була на матчі між «Зенітом» та «Шахтарем», який минулого четверга відбувся на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського (ціна квитків стартувала від 40 грн., тоді як потрапити на «Олімпійський» можна було й за 5 грн.). Зауважимо, що клубна арена пітерської команди — стадіон «Петровський» — перебуває на реконструкції, відтак свої «домашні» поєдинки на ОТ команда Лучано Спалетті проводить у Києві.

За відсутності належної підтримки віце–чемпіон Росії програв обидва київські матчі. І якщо в протистоянні з «Шахтарем» на результат поєдинку вплинуло раннє вилучення пітерського захисника Родича, то втримати нічию в грі з «Динамо» підопічним Спалетті, думається, значною мірою завадив тиск київських уболівальників.

«Зеніт» підсилився Андрієм Аршавіним, який повернувся додому з лондонського «Арсеналу» й уклав із рідним клубом дворічний контракт, але грав без Анатолія Тимощука, котрий іще не попрощався із «Баварією». Олег Блохін протиставив пітерцям два склади. Якщо в першому таймі на полі було більше українців (восьмеро, так само й у стартовому матчі турніру), то після перерви тренер кинув у бій легіонерів. Їхня багатоходівка (Вукоєвич–Кранчар–Дуду–Мехмеді) і призвела до переможного голу.

Відзначимо, що участь у грі не брали ані чинні лідери «Динамо» — Браун Ідейє, Андрій Ярмоленко та Мігель Велозу, ані новобранці — конголезець Дьємерсі Мбокані з «Андерлехта», нідерландець Джермейн Ленс із ПСВ та Юнес Бельханда з «Монпельє», яких лише в перерві між таймами представили столичній публіці.

Щодо дуелі «Шахтаря» та «Спартака», то головним її героєм став український голкіпер «біло–червоних» Андрій Дикань, який зберіг свої ворота на замку. «Ми заслуговували на гол», — відзначив після «сухої» нічиєї капітан донеччан Даріо Срна.

Втративши одразу трьох ключових виконавців — Вілліана, Фернандіньйо та Мхітаряна, Мірча Луческу змушений по–новому налаштовувати свій оркестр, до якого вже приєдналися новачки з Бразилії Велінгтон Нем та Фред.

 

ТАБЛО

«Об’єднаний турнір». 1–й тур. «Спартак» (М, Росія) — «Динамо» (К, Україна) — 0:1 (Гусєв, 31 (пен.)), «Зеніт» (Росія) — «Шахтар» (Україна)— 0:1 (Д. Коста, 68; вилучення: Родич, 39 («З»)).

2–й тур. «Шахтар» — «Спартак» — 0:0, «Зеніт» — «Динамо» — 1:2 (Файзулін, 20 — Гармаш, 11; Мехмеді, 82).

Турнірне становище: «Динамо» — 6, «Шахтар» — 4, «Спартак» —1, «Зеніт» — 0.