Сенатори — Києву й Брюсселю

27.06.2013

Комітет із міжнародних справ Сенату США одностайно схвалив проект резолюції, що закликає українську владу звільнити екс–Прем’єра Юлію Тимошенко. Голосування щодо документа відбулося на засіданні комітету у вівторок, повідомляє агентство «Укрінформ».

«Сенат закликає владу України звільнити екс–Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко з ув’язнення, в основі якого були політизовані і вибіркові звинувачення, та у світлі рішення Європейського суду з прав людини від квітня 2013 року», — зазначається в першому пункті.

Наступний пункт містить заклик до членів Європейського Союзу включити звільнення Тимошенко «як критерій для підписання Угоди про асоціацію з Україною на майбутньому саміті «Східного партнерства» у Литві».

Сенатори наголошують на своїй «вірі та надії на те, що майбутнє України спиратиметься на сильніші зв’язки з Європою, США та іншими представниками спільноти демократій». Водночас представники верхньої палати Конгресу США висловлюють «занепокоєння і розчарування» з приводу того, що ув’язнення Тимошенко понижує рівень відносин України зі Штатами і Європою, які могли б бути міцними.

Автором резолюції є сенатор–демократ Річард Дурбін. Для набуття чинності документ ще має бути розглянуто та схвалено повним складом Сенату. А він, як відомо, 22 вересня 2012 року вже приймав резолюцію із закликом звільнити Тимошенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна не бачить підстав для оскарження рішення Євросуду з прав людини, який визнав незаконність арешту Юлії Тимошенко. Про це заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький в інтерв’ю агенції «Інтерфакс–Україна». За його словами, такою станом на сьогодні є позиція Міністерства юстиції, але вона «ще вимагає узгодження з Кабінетом Міністрів».

Нагадаємо, ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів статті 5 (право на свободу і безпеку), а також статті 18 (обмеження щодо прав) Конвенції з захисту прав і основних свобод людини у зв’язку з арештом Тимошенко у «газовій справі». Водночас Євросуд визнав, що порушення статті 3 Конвенції (заборона на тортури) у випадку з Тимошенко не було.

В України для подачі апеляції на рішення ЄСПЛ є три місяці — протягом цього часу воно ще не набрало законної сили.