По дорозі до рівня «Про»

27.06.2013
По дорозі до рівня «Про»

Цьогорічний шосейний чемпіонат України пройшов під диктовку гонщиків команди «KOLSS». Фото з сайту kolss–team.com.ua.

Після того як українська команда «ІСД» втратила контакт із ПроТуром, із затінку вийшли вітчизняні колективи, які лише починають шлях до вершин елітного велоспорту. Наразі в третьому за рангом велодивізіоні Міжнародного союзу велосипедистів, який іменується «континентальним», змагаються три українські команди: «ІСД–Континенталь», «Аморе Віта» та «KOLSS». До наступної сходинки еволюції — дивізіону «ПроКонтиненталь» — довгий організаційний шлях. Та й не факт, що всі вони до нього доростуть. Але в кожного своя дорога.

...З часу народження команди «КOLSS» минуло трохи більше п’яти років. Відтоді нікому не відомі гонщики дозріли до переможних та призових фінішів на представницьких змаганнях. Особливо урожайним для «колсівців» видався нинішній сезон — «в одні ворота» вони виграли міжнародну київську гонку Race Horizon Park. Днями ж — не залишили шансів опонентам на внутрішній арені, зібравши «золото» чемпіонату України, який минулого уїк–енду проходив у Феодосії.

Спочатку вихованець команди «KOLSS» Андрій Василюк виграв 45–кілометрову «розділку», залишивши за спиною знаного Андрія Гривка та свого одноклубника Михайла Кононенка. А через день 31–річний ветеран київського клубу Денис Костюк переміг у груповій гонці на 212 км.

Як розповів «УМ» тренер «KOLSS» Михайло Суральов, нинішній якісний стрибок його підопічних пов’язаний із бажанням президента і головного мецената команди Миколи Скоренка (від нього й «Кол» та «С» у назві) побачити своє дітище в числі 20 найсильніших колективів «континентального» дивізіону. Власне, з цією метою й були запрошені в команду досвідчені Костюк та Віталій Буц (другий час у груповій гонці ЧУ–2013).

Цьогорічна національна першість для українських гонщиків була відбірковим етапом до чемпіонатів Європи та світу. Тож не дивно, що всі перепустки на міжнародні старти дісталися членам столичного велоклубу — Василюку, Костюку, Буцу та Кононенку.

Як відзначив Михайло Суральов, нинішній ЧУ запам’ятався вельми непоганою організацією. «Підхід до проведення гонок був, як на чемпіонатах світу. Організатори потурбувалися про безпеку, забезпечили умови для чесної спортивної боротьби, посадивши в кожну машину супроводу суддю», — розповів тренер «Колса».

Щодо жіночих перегонів, то «розділку» на 25 км виграла 23–річна донеччанка Валерія Кононенко, а перемога в груповій гонці дісталася її землячці Єлизаветі Ошурковій.

 

НАПЕРЕДОДНІ

Ювілейний, сотий за ліком, «Тур де Франс» пройде без українців. Планувалося, що єдиним представником нашої країни на «Великій петлі» буде гонщик «Астани» Андрій Гривко, який, на відміну від Ярослава Поповича, проігнорував «Джиро д’Італія», готуючись до головної гонки року. Однак на одному з тренувань миколаївець зламав зап’ясток і, як повідомила казахстанська команда, не встигне повністю відновитися до старту «Туру».

Головна багатоденка ПроТуру стартує 29 червня на Корсиці — уперше за всю історію цих перегонів. Упродовж трьох тижнів (21 етап) гонщикам, які представлятимуть 22 команди, належить подолати більше 3,3 тис. км.

Нагадаємо, що переможцем минулорічного «Тур де Франс» став бртанець Бредлі Уїггінс зі «Скай Тім».