Справа за малим

27.06.2013
Справа за малим

Канадка Ежені Бушар вибила з турніру колишню першу ракетку світу Ану Іванович. Фото Рейтер.

Наразі найбільшою сенсацією змагань на трав’яних кортах Всеанглійського клубу лаун–тенісу й крокету залишається виліт після першого ж матчу іменитого Рафаеля Надаля. Водночас новиною вчорашнього дня на Уїмбдлоні стало припинення боротьби другою сіяною Вікторією Азаренко. Білоруска, яка у двох минулих сезонах на цьому турнірі діставалася півфіналу, через травму коліна не вийшла на поєдинок другого раунду проти Клаудії Пенетти з Італії. Так само хорват Чілич (10) не вийшов проти француза Де Схеппера, а американець Ізнер (18) не зміг продовжити матч проти француза Маннаріно.

Для українців наразі можна вважати орієнтиром бодай участь у другому тижні турнірів серії «Великого шолому». Востаннє наші співвітчизники заходили так далеко в 2011 році, коли Олександр Долгополов грав у чвертьфіналі «Аустреліен оупен». Власне, позаминулий сезон «Гранд слему» залишається найкращим у кар’єрі першої ракетки України. На перших турнірах цьогорічної серії «Великого шолому» Долгополов не виграв жодного матчу в основній сітці «одиночки». «Прорвало» Сашка на Уїмблдоні, де він у матчі стартового раунду позавчора упевнено здолав Гастау Еліаша з Португалії — 6:1, 7:6 (7:2), 6:4.

«Я дуже радий цій перемозі, тому що вперше в сезоні мені вдалося вийти в друге коло на турнірі «Великого шолома». До того ж продемонстрував видовищний і цікавий теніс», — сказав Долгополов–молодший в інтерв’ю порталу «Сапронов теніс».

Варто відзначити, що Долгополов, сіяний на Уїмблдоні як №26, — один із небагатьох представників тенісного авангарду, хто дозволяє собі на корті імпровізацію. Вона, щоправда, не позбавлена огріхів та зривів, проте у разі чіткого налаштування Сашкова гра й справді приносить задоволення.

Сподіватимемося, що лідер українського тенісу нарешті спіймав свою гру. Сам тенісист каже, що його стиль якнайкраще підходить для трав’яного покриття. Тож у 24–ї ракетки планети є всі підстави для максимального просування турнірними щаблями. Благо, сітка — також оптимальна. «Так, начебто все непогано. Джоковича, Федерера та інших «топів» поблизу немає. Але на таких турнірах слабких суперників не залишилося», — каже Долгополов.

У другому колі киянина чекає Мілош Раонич із Канади (17). А перший із «топ–10», кого може зустріти українець на турнірному шляху, — іспанець Давід Феррер. Зустріч із четвертим номером посіву, фіналістом «Ролан Гарроса–2013», може відбутися не раніше четвертого кола. Почав Феррер із чотирисетової перемоги над аргентинцем Алундом.

Стартове коло також подолали інші відомі сіяні — Хуан Мартін Дель Потро (8), Томаш Бердих (7), Рішар Гаске (9), Томі Хаас (13).

У жінок одразу двоє «топових» росіянок зачохлили ракетки після стартового раунду. Десята ракетка турніру Марія Кириленко програла господарці кортів Лаурі Робсон, а Надію Петрову (13) вибила чешка Кароліна Пліскова. Водночас до другого кола пройшли Агнешка Радванська (4), На Лі (6), Саманта Стосур (14), Ангеліка Кербер (7). Росіянка Марія Шарапова (третій номер посіву) зі своєю нудною грою завдала поразки Крістіні Младенович із Франції — 7:6, 6:3.

Уже в другому раунді сербку Ану Іванович (12) учора вибила Ежелі Бушар із Канади — двічі по 6:3. А наша прима Леся Цуренко на цьому етапі надвечір не встояла перед натиском чешки Єви Бірнерової — 3:6, 4:6.

У змаганні першого кола парного розряду Ольга Савчук із румункою Олару обіграли дует Бабош/Мінелла (Угорщина/Люксембург) — 6:2, 6:4. Марина Заневська з росіянкою Соловйовою раніше поступилася австралійському дуету Дельаква/Барті — 2:6, 5:7.

Нагадаємо, що в «одиночці» з українців на Уїмблдоні лишився також Сергій Стаховський, якому ще належить зіграти матч другого раунду.