Дострибнув до Джордана

26.06.2013
Дострибнув до Джордана

Лідери «Маямі» Леброн Джеймс (ліворуч) та Дуейн Уейд із трофеями MVP фіналу та за виграш чемпіонату. (Рейтер.)

За сім років виступів у складі «Клівленд кавальєрз» Леброн Джеймс не виграв жодного чемпіонату НБА, проте саме в тій команді його почали порівнювати з неперевершеним Майклом Джорданом. Однак без чемпіонського титулу звання нового баскетбольного короля виглядало неповноцінним, і в 2010 році Леброн переїхав до зіркового «Маямі», де дуже швидко здобув два чемпіонства. Власне, на думку експертів, саме завдяки Джеймсу «Хіт» вдруге поспіль отримав золоті каблучки. На підтвердження цього, як і минулого року, шостий номер «Маямі» отримав звання MVP фіналу, повторивши за цим показником здобутки Майкла Джордана та Біла Рассела, яких також упродовж двох сезонів визнавали найкориснішими гравцями фінальних серій. У середньо­му в серії проти «Сан–Антоніо сперз» Джеймс набирав 23,3 очка за матч, робив 10,7 підбирань та 7,5 результативних передач.

У заключному, сьомому, протистоянні зі «шпорами», які раніше не програвали жодного зі своїх чотирьох фіналів НБА, Леброн закинув аж 37 очок. Це й визначило долю чемпіонства. Нагадаємо, що найвищий показник результативності (32 бали) поміж гравців обох команд «наступник Джордана» показав і в шостому, переломному, поєдинку, в якому підопічним Еріка Сполстри наприкінці матчу вдалося відіграти 13–очкове відставання.

Загалом це третій чемпіонський титул «спекотних» за 24 сезони в НБА (перший прийшов у 2006 році). Нагадаємо, що «Маямі» виграв і регулярний сезон 2012/13, що дало команді перевагу свого майданчика в фінальній серії. «Хіт» на зло експертам, які пророкували загальну перемогу «шпорам», ви­грали два заключні матчі, програючи по ходу серії — 2:3.

ТАБЛО

НБА. Фінал (серія до 4 перемог). «Маямі» — «Сан–Антоніо» — 95:88 (18:16, 28:28, 26:27, 23:17; Джеймс (37+12 підб.), Уейд (23) — Данкан (24+12 підб.), Леонард (19); рахунок у серії — 4:3).