Командний акцент

26.06.2013

Континентальна «бронза», здобута минулого тижня українською командою шпажистів на чемпіонаті Європи в Хорватії, мала присмак сенсації — приблизно такий, як і олімпійське «золото»–2012 львівської шпажистки Яни Шемякіної. Хоча загалом здобутки української шаблі вже давно нікого не дивують. Тож цілком закономірно, що найбільше нагород, виграних українськими фехтувальниками на ЧЄ–2013, належать саме майстрам шаблі — три з чотирьох.

«Дві медалі в жіночій шаблі були планові», — каже в коментарі «УМ» головний тренер збірної Гарнік Давидян, коментуючи індивідуальне «золото» Ольги Харлан та командне «срібло» шаблісток (Харлан, Галина Пундик, Аліна Комащук та Олена Вороніна). Шкода, але наші дівчата третій рік поспіль не змогли виграти фінал ЧЄ у збірної Росії. Цього разу поступилися одним уколом — 44:45.

На думку тренера, не випадково зійшов на «бронзову» сходинку п’єдесталу і квартет шаблістів (Андрій Ягодка, Дмитро Пундик, Дмитро Бойко та Олег Штурбабін). У матчі за третє місце ці хлопці перемогли румунів (45:36). За словами Гарніка Джавадовича, який, нагадаємо, раніше опікувався лише жіночою шаблею, ставши головним тренером усієї фехтувальної збірної, він, згідно зі своїми обов’язками, почав працювати і з чоловіками, що, зрештою, й дало результат.

Як відзначив Гарнік Давидян, у збірній завжди робили акцент на командні виступи. А от постійно вигравати індивідуальні нагороди Україні важко, адже «таких, як Харлан, не те що в нашій країні — у світі одиниці». Зауважимо, що, вигравши в Загребі «золото», Ольга стала чотириразовою поспіль чемпіонкою Європи.

Команда українських рапіристок (Ольга Лелейко, Анастасія Московська, Катерина Ченцова, Олександра Сенюта) посіла шосте місце, зупинившись у чвертьфіналі перед бар’єром росіянок. Ті теж залишилися без медалей, а в матчі за «золото» італійки подужали збірну Франції.

Загалом, за підсумками ЧЄ–2013 збірна України із чотирма нагородами посіла п’яте місце в медальному протоколі (1–1–2).

Першими стали італійці (3–1–4), другими — німці (3–0–1), третіми — румуни (2–1–0), четвертими — росіяни (1–3–1).