Не кількістю, а якістю

26.06.2013
Не кількістю, а якістю

Стрибають Федорова й Письменська. (прес–служби НОК.)

На континентальній першості–2013, що в неділю завершилася в німецькому місті Росток, українські стрибуни у воду знову виграли командну першість. Так, власне, було й торік. Порівняно з Ейндховеном підопічні головного тренера Тамари Токмачової в підсумку взяли на одну нагороду менше — сім, але перевершили попередній здобуток за кількістю «золота». Чотири рази вітчизняні спортсмени сходили на найвищу сходинку континентального п’єдесталу, одного разу піднімалися по «срібло», двічі — по «бронзу».

Одразу двоє українців — Юлія Прокопчук та Олександр Бондар — на ЧЄ–2013 стали золотими мультимедалістами. Спочатку вони виграли командну дисципліну (напівтестові змагання), а згодом кожному з них не було рівних на вишці. Проте якщо для Прокопчук «десятиметрове» «єврозолото»–2013 — уже третє в кар’єрі, то для 19–річного Бондаря — чемпіона I літніх Юнацьких ігор — це перша доросла перемога в олімпійській дисципліні.

Нагадаємо, що першим вагомим здобутком Бондаря на найвищому рівні була «бронза» ЧС–2011, яку він виграв разом з Олександром Горшковозовим у синхроні на вишці. Тепер же партнером Горшковозова на 10 метрах є Дмитро Меженський. Новий тандем виявився конкурентоздатним і завоював «бронзу», пропустивши поперед себе німецьку та російську пари.

Те, що Горшковозов — чудовий командний гравець, він підтвердив і на триметровому трампліні, де в парі вже з дебютантом ЧЄ Олегом Колодієм знову здобув бронзову медаль. Як і на вишці, сильнішими за українців виявилися господарі змагань та представники Росії, які, щоправда, помінялися на п’єдесталі місцями.

Усі підстави виграти в Ростоці другу нагороду мав найтитулованіший український стрибун у воду Ілля Кваша. Після тріумфу на «одиничці» миколаївець до останньої спроби в змаганнях на триметровому трампліні лишався серед претендентів на медалі. Однак у очному протистоянні з не менш досвідченим і титулованим німцем Патріком Хаусдінгом українець у підсумку програв 0,85 бала й опинився четвертим.

На такій же сходинці протоколу завершила змагання на «метрі» Олена Федорова. Водночас її пару з Ганною Письменською на «поверсі вище» випередили лише італійки Каньйотто й Даллапе, що принесло Україні «срібло».