Від печалі до радості

26.06.2013
Від печалі до радості

Марія Ремень.

«Ой не буду горювати, буду танцювати» — співається в одній із пісень Вєрки Сердючки. Напередодні старту командного чемпіонату Європи до табору української збірної з легкої атлетики надійшли одразу дві неприємні новини: від українського громадянства відмовилися двоє «збірників» — стрибуни потрійним Ганна Князєва та Шериф Ель–Шериф. Проте кадровий негатив не вибив наших атлетів із сідла, і на командній першості Європи в англійському Гейтсхеді вони посіли шосте місце. Традиційно дощова погода Туманного Альбіону на змаганнях, що завершилися в неділю, не завадила українцям виграти п’ять золотих, три срібних та п’ять бронзових нагород, хоча мали вони умовне значення. Головне на командному ЧЄ — очки.

Ольга Саладуха без особливих проблем виграла стрибки потрійним. Чинна чемпіонка світу та Європи з Донецька вже в першій спробі, показавши результат 14 м 49 см, стала недосяжною для опоненток.

Немов на крилах літали мокрими доріжками Англії представниці спринтерської четвірки. Спочатку Олеся Повх, Вікторія П’ятаченко, Марія Ремень та Наталя Погребняк, встановивши найкращий час євросезону, взяли естафетне «золото» на дистанції 4 по 100 м. А згодом найспритніші — Повх — на стометрівці, а Ремень — на 200 м — додали до свого активу ще по одній найвищій нагороді континентальної чеканки.

Стрибун у висоту Богдан Бондаренко, який на старті сезону виграв два етапи «Діамантової ліги», ще тоді поставив на вуха весь Старий світ. На Туманному Альбіоні харків’янин продовжив колекціонувати перемоги. Попри те, що одразу троє спортсменів подолали висоту 2,28 м, менша кількість спроб дозволила Богданові стати чемпіоном командної першості Європи й покласти до загального заліку України максимальну кількість очок — 12. До слова, перед тим Бондаренка назвали найкращим легкоатлетом Європи у травні.

Другими, принісши по 11 балів, у своїх дисциплінах стали Валентина Жудіна (3000 м з перешкодами), Ганна Ярощук (400 м з бар’єрами) та Галина Облещук (штовхання ядра). На «десяточку» поповнили очковий багаж української збірної бронзові призери — Ольга Ляхова (800 м), Віра Ребрик (метання списа), Анна Плотіцина (100 м з бар’єрами), Сергій Смєлик (200 м) та Роман Авраменко (метання списа).

Загалом, очками нагороджували перших 12 спортсменів підсумкового протоколу, який, у підсумку, очолила збірна Росії — як і минулого року. Із 40 видів програми росіяни виграли десять. Другі — німці, треті — господарі–британці.

Україна залишається серед 12 найсильніших команд Європи і наступного року знову виступатиме в суперлізі. Натомість у першу лігу перейдуть збірні Білорусі, Греції та Норвегії. На їхнє місце прийдуть чехи, шведи й голландці.