Нестерчука забрали піски Руб–ель–Халі

26.06.2013
Нестерчука забрали піски Руб–ель–Халі

Вадим Нестерчук біля свого «дакарівського» «Рижика». (з сайта Dakar.net.ua.)

Приголомшлива новина прийшла вчора зранку з Об’єднаних Арабських Еміратів. Там під час тренувань трагічно загинув Вадим Нестерчук — лідер української команди з ралі–рейдів Sixt Ukraine і, певно, найвідоміший автогонщик нашої країни. Причиною трагедії стала не аварія, а, за попередніми даними, тепловий удар і зневоднення організму.

А напарник — вижив

Тренувальні заїзди в особливо складних умовах відбувалися в аравійській пустелі Руб–ель–Халі. Це одна з найбільших пустель світу, розташована більшою частиною на території Саудівської Аравії, а також ОАЕ, Ємену й Оману. Руб–ель–Халі була улюбленим місцем Нестерчука для тренувань перед відповідальними гонками. Цього разу він готувався до ралі–рейду «Шовковий шлях–2013», який заплановано шляхами й бездоріжжям Росії від Москви до Астрахані. Нестерчук мав стартувати на все тому ж «дакарівському» «Рижику» — Mitsubishi L200, на якому в 2011 році він посів на «Шовковому шляху» четверте місце.

Як повідомив ЗМІ прес–секретар команди Сергій Силін, трагедія сталася ще в другій половині дня в понеділок, 24 червня. «Після тривалого тренування в пустелі автомобіль команди Sixt Ukraine загруз у піщаній пастці. Після невдалих спроб вибратися з піску машина вийшла з ладу. Вадим Нестерчук вирішив піти по допомогу до найближчої траси. Свого напарника, місцевого жителя, Вадим залишив поряд з авто й надіслав GPS–координати місця розташування машини. Пізніше Нестерчук також надіслав координати свого перебування біля траси», — йдеться в повідомленні.

Рятувальна група, яка допомагає організовувати тренування ралійників у пустелі, одержавши сповіщення, відразу поспішила на допомогу українському гонщикові. Проте, прибувши на місце, вказане Нестерчуком, знайшла його вже без ознак житття.

Другого учасника тренування вдалося врятувати. Лікарі повідомили, що якби вони запізнилися ще на півгодини, врятувати його було б уже неможливо.

За повідомленням сайту Dakar.net.ua, після доправлення тіла Нестерчука на Батьківщину буде оголошено дату й місце прощання з ним.

Яким він хлопцем був...

Вадим Нестерчук був відомий в Україні не лише як автогонщик, а й як бізнесмен — керівник прокатної і лізингової компанії Sixt Ukraine, яка й дала ім’я команді з ралі–рейдів. Кілька разів вона брала участь у найпрестижнішому та найскладнішому ралі сучасності — «Дакар». Цього року, в січні, екіпаж Нестерчука завершив змагання в Південній Америці на 26–му місці загального заліку. Порівняно з виступом на «Дакарі–2012» українці поліпшили своє досягнення відразу на десять позицій. Результат міг бути ще вищим, але на останньому етапі «рижики» Sixt Ukraine, тримаючись у двадцятці кращих, прийшли на допомогу російському екіпажу Володимира Васильєва.

Нестерчукові було всього 42 роки. У нього залишилися дружина й двоє дітей.

Свою спортивну, ралійну, кар’єру Вадим Нестерчук почав у 2007 році. Він відомий не лише як гонщик, бізнесмен, а й громадський діяч, благодійник, патріот, хороший товариш. На початку 2013 року він заснував Міжнародний благодійний фонд імені Івана Богуна. А на ралі «Дакар–2013» екіпаж Вадима фінішував у вишиванках із синьо–жовтими прапорами в руках.

«Україна молода» приєднується до співчуттів, висловлених на адресу рідних і близьких Вадима Нестерчука.

ВЕРВЕЧКА СМЕРТЕЙ

Ще один гонщик, футболіст, біатлоністка...

Минулий уїк–енд виявився вражаюче жорстоким щодо спортсменів.

Так, ще один відомий автогонщик — пілот команди «Астон Мартін» Аллан Сімонсен — загинув в аварії під час знаменитого гоночного марафону «24 години Ле–Мана».

34–річний спортсмен із Данії стартував із «поул–позишн» у своїй категорії GTE Am, проте на третьому колі не впорався з керуванням на одному зі швидких поворотів і врізався у відбійник. Сімонсен, який брав участь у «24 годинах Ле–Мана» вже всьоме, під час транспортування до шпиталю був притомним і розмовляв з лікарями, проте невдовзі помер від отриманих травм.

Смерть Сімонсена стала першою на «24 годинах Ле–Мана» з 1997 року, коли під час тренувального заїзду загинув Себастьєн Анжольра.

* * *

23–річний півзахисник хорватського ФК «Істра 1961» із міста Пула Ален Памич помер на футбольному полі перед початком тренувального матчу проти молодіжної команди «Істри». Серце футболіста несподівано зупинилося, і лікарі не змогли його перезапустити.

Памич виступав за юнацькі та молодіжну збірні Хорватії, у 2010–2011 роках грав за бельгійський «Стандард». У «Істрі» хавбек тренувався під керівництвом свого батька, колишнього нападника збірної Хорватії Ігора Памича.

* * *

У четвер увечері стало відомо, що в місті Глухів Сумської області вбили біатлоністку Олену Демиденко. Як повідомила речниця обласного управління міліції Ельвіра Біганова, трагедія сталася ще в ніч на 18 червня. Після сигналу сусідки співробітники МВС виявили на порозі будинку труп 28–річної Демиденко — майстра спорту з біатлону, екс–тренера Глухівської ДЮСШ, дворазової призерки чемпіонату світу з літнього біатлону. Як виявилось, напередодні вона відзначала свій день народження, який обернувся сваркою з численними колото–різаними ранами. За даними Біганової, до вбивства може бути причетний співмешканець спортсменки, 1985 р.н., який раніше вже мав судимість за вбивство. Підозрюваного оголошено в розшук. Не виключено, чоловік переховується в сусідній Росії.