Обмін ударами «у стилі КДБ»

19.06.2013

Відкритий конфлікт у фракції «Батьківщина»: як повідомила прес–служба однойменної партії (до якої минулої суботи вже приєднався «Фронт змін»), фракція звернулася до свого члена, народного депутата Анатолія Гриценка, з вимогою скласти депутатський мандат.

За повідомленням речників БЮТ, таке рішення було ухвалене на засіданні фракції в понеділок після внутрі­фракційної дискусії навколо дій Гриценка, «які суперечать угоді про непоборювання опозиційних політичних сил та які свідчать про його активну участь в інформаційній війні влади проти опозиції». «Жоден із народних депутатів, присутніх на засіданні, не проголосував проти такого рішення, четверо утрималися, решта проголосували «за», — йдеться у відозві «Батьківщини».

Треба визнати, що рішення фракції, хоч і засвідчує загальну обструкцію на адресу Гриценка, але не становить жодних загроз для його депутатського статусу. До того ж «Батьківщина» чомусь не почала з того, щоб принаймні виключити полковника Гриценка з лав фракції.

Нагадаємо, Анатолій Гриценко — лідер партії «Громадянська позиція» — на минулорічних виборах до ВР досить несподівано став кандидатом–списочником «Об’єднаної опозиції», навіть увійшов до першої п’ятірки ВО «Батьківщина». Його погляди вже тоді проявлялися як «БЮТоскептичні», і залучення Гриценка до ОО пояснювали його «нейтралізацією» — мовляв, хай краще буде з нами, а не відтягуватиме голоси як конкурент на виборах. Тож Анатолій Степанович став народним депутатом, але його скепсис переріс у майже безперервну критику на адресу лідера фракції Арсенія Яценюка та його команди. А широка присутність Гриценка у п’ятничних політичних ток–шоу наштовхує на думку про зацікавленість влади в таких піар–послугах із його боку. Зокрема, минулого тижня він пояснив, що його партія не об’єдналася з «Батьківщиною» саме з огляду на деструктивну роль Яценюка.

«Я готовий покласти мандат — але тільки разом із Яценюком», — заявив Анатолій Гриценко, вкотре використавши як трибуну свою сторінку у «Фейсбуці».

«Коли йшов на засідання фракції, були невеликі, але все ж сподівання, що врешті–решт фракція, заради очищення, прийме кадрові рішення — щодо «генератора тушок» і тих «фронтовиків»–зрадників, якими Яценюк з Мартиненком нафарширували список «Батьківщини». Помилився. Недооцінив технологічний талант Арсенія Петровича, який вирішив переключити увагу — і очистити фракцію від Гриценка... Звучали пропозиції вигнати з фракції, вигнати з парламенту, приймати рішення одразу і негайно. Врешті, проголосували, аби я сам покинув фракцію і поклав депутатський мандат», — написав Гриценко. І наголосив, що він ще «перед голосуванням чітко заявив: 1) із фракції не вийду; 2) мандат покласти можу, не проблема — але тільки разом з Яценюком, бо саме він своїми «фронтовими тушками», своїми діями і бездіяльністю дискредитує опозицію найбільше».

Утім, Анатолію Степановичу нема чого відповісти, коли йому закидають, що депутат від його партії «Громадянська позиція» Олег Канівець теж став «тушкою», вийшовши із фракції.

Арсеній Яценюк, реагуючи на слова колеги, вчора повідомив журналістам, що «заяви Гриценка пишуть на Банковій». Той у відповідь на це обвинуватив керівника фракції в «брудних розборках у стилі КДБ». «На Банковій я не був уже років чотири — на відміну від Яценюка. Не зустрічався ні з Януковичем, ні з Льовочкіним, ні з наближеними до влади олігархами — теж на відміну від Яценюка», — каже Анатолій Гриценко.

 

ОЦІНКА

Олег Медведєв,
політтехнолог БЮТ, який працював у партії за часів Тимошенко і лишається при Яценюку:

— Конфлікт Гриценка із фракцією не через те, що він критикує Яценюка. В «Батьківщині» є чимало людей, які значно емоційніше різали свою правду–матку в очі Арсенію, — сам був тому свідком, — розповідає. — Але вони робили це в своєму колективі і не заради того, щоб помилуватися собою в телевізорі, неначе пані перед люстерком. З більшості питань, не можу не визнати, критичні зауваження Анатолія Степановича, на жаль, абсолютно справедливі, він влучно позначає проблеми. За змістом — правильно, а по формі — ні. Гриценко не зробив висновків із публічної війни в демократичному таборі, яка стала однією з причин поразки. Він добре розуміється на технологічних питаннях і не може не розуміти, що його спосіб публічної діяльності веде не до оздоровлення опозиції. Хоче Гриценко того чи ні, насправді він «подає патрони», як у тому анекдоті про Вовочку Литвина, який колись розповів Кучма. Пригадуєте — «зер гут, Вальдемар, зер гут!». Якби справа була лише в конфлікті Гриценка з Яценюком — це було би півбіди. Але ж Гриценка не сприймає майже вся фракція, він поставив себе за межі колективу. Як на мене, переломний момент настав після того, як Гриценко атакував опозицію за вишиванки (чи слід депутатам носити на роботу вишиванки. — Авт.). У мене є мрія — повернення Анатолія Степановича до командної гри... Не хотілося б, щоб Гриценко став полковником, а тим більше рядовим в інформаційній війні Банкової проти Тимошенко.