Опозиція зняла блокаду

19.06.2013

Усупереч прогнозам, учора Верховна Рада запрацювала вчасно — опозиція зняла блокаду трибуни, встановлену позаминулого тижня. Нагадаємо, тоді три антивладні фракції вимагали, аби Президент Віктор Янукович особисто прийшов до сесійної зали й презентував депутатам своє послання до ВР.

Сесія поновилася, варто було «регіоналам» пригрозити проведенням ще одного «виїзного» засідання для розгляду «важливих економічних і соціальних законопроектів». В опозиції висловили побоювання, що без будь–якого контролю «регіональна» більшість може протягнути пакет законів про векселі. Тож учора вранці пленарний процес поновився.

Вимога опозиції щодо рандеву з Януковичем залишається сталою. Питання — в якому форматі й де має відбутися розмова.

«Президент Віктор Янукович запросив голів фракцій на зустріч. Така зустріч відбудеться завтра (в середу) о 14:30 в приміщенні адміністрації Президента», — повідомив учора Голова ВР Володимир Рибак.

Арсеній Яценюк від «Батьківщини» висловив сподівання на те, що ця зустріч буде «публічною і прозорою». Натомість Віталій Кличко в коментарі УНІАН повідомив, що він та представники його фракції «УДАР» не підуть на зустріч із Януковичем на його територію. Умова Кличка — присутність представників ЗМІ.

«Найкращий варіант — ми запрошуємо Президента виступити в стінах парламенту з посланням, яке він повинен зробити, і це прописано в Конституції України... Інакше (без участі журналістів) після зустрічі кожен почне давати свої коментарі, свої варіанти того, про що говорилося», — каже Кличко.

У своєму виступі з трибуни лідер фракції «УДАР» заявив, що народ України може повстати проти дій влади, як це сталося в Туреччині. «На сьогоднішній день склалася критична ситуація. Стан економіки жахливий. Соціальні зобов’язання, які влада взяла на себе, не виконуються. Рівень довіри до влади стрімко падає. Готовність громадян до протестів зростає. Більше чверті громадян заявляють, що готові вийти на вулицю. Приклад Туреччини показує, що приводом може стати будь–що, і достатньо буде маленької іскри», — сказав Кличко.

Позиція «УДАРівців» полягає в потребі широкого «круглого столу», як за часів Президента Ющенка. «Найрозумніша ініціатива — розробка всіх найбільш важливих для суспільства проектів законів повинна відбуватися в робочих групах із рівним представництвом влади та опозиції. Аргументація «за» дуже проста: ні в них, ні в нас немає більшості. Ламати півкраїни через коліно — до добра не доведе», — пояснив ідею Кличка нардеп від «УДАРу» Віктор Чумак.

За його словами, «позитивний приклад є — прийняття євроінтеграційних антикорупційних законів, що розроблялись спільною робочою групою, зібрало конституційну більшість — більше 300 голосів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Фракція «УДАР» прийняла одностайне рішення: кошти, які надаються депутатам на оздоровлення, спрямувати на оздоровлення важкохворих дітей. «Ми оприлюднимо повну інформацію про те, куди саме кожен із депутатів направив ці 35 тисяч гривень, — поінформувала депутатка Ірина Геращенко. — Спочатку ми планували всією фракцією написати відмову від так званих «оздоровчих», але дізналися, що тоді ці кошти все одно підуть на утримання апарату ВР чи на інші потреби Ради. Тому вирішили так — нехай ідуть на оздоровлення тих, хто дійсно їх потребує».