Трав’яний перехід

19.06.2013
Трав’яний перехід

Давня мудрість свідчить: сильна людина не та, що не падає, а та, що знаходить у собі сили піднятися. Минулого тижня 156–та ракетка світу Міша Звєрєв із Німеччини зазнав, напевно, найболючішої поразки у своїй кар’єрі, за 40 хвилин програвши «всуху» — 0:6, 0:6 — іменитому Роджеру Федереру. Однак часу на розпач у сина відомого радянського тенісиста Олександра Звєрєва не було. У понеділок він грав у кваліфікації Уїмблдону, де в матчі стартового раунду переміг другого сіяного Джека Сока із США — 6:2, 6:2.

Загалом, у перший день відбіркового турніру Уїмблдону чоловіча сітка втратила одразу двох лідерів. Слідом за Соком змагання достроково завершилися й для першої ракетки кваліфікації Дуді Сели з Ізраїлю, який поступився французові Стефану Роберу — 4:6, 7:6, 2:6.

Перший етап «трав’яної» кваліфікації подолали троє українських тенісистів, які в числі 128 джентльменів почали боротьбу за вісім путівок до основного раунду третього в цьому році турніру серії «Великого шолому». Донеччанин Ілля Марченко (9–й номер посіву) у важкому двобої вирвав перемогу в господаря кортів Едварда Корр’є — 6:4, 5:7, 7:5. Кримчанин Олександр Недовєсов здолав бразильця Леонардо Кірха — 6:4, 6:7, 6:1, тим самим записавши до свого активу першу перемогу в кваліфікаційних турнірах «Гранд слемів». А киянин Денис Молчанов у двох сетах «розібрався» з американцем Майклом Яні — 6:3, 7:6 (7:5).

Учора в боротьбу на Уїмблдонській кваліфікації вступили й п’ятеро українок. Першою почала Катерина Козлова, яка, щоправда, не знайшла аргументів проти Ірини Фальконі (США) — 2:6, 1:6. Марина Заневська (21) таки капітулювала перед Коріною Дентоні з Італії — 4:6, 6:3, 7:9. Решта наших співвітчизниць завершили свої матчі вже ввечері: Надія Кіченок — Каріна Віттхофт (Німеччина), Людмила Кіченок — Віра Душевіна (Росія), Ольга Савчук — Олена Камерін (Італія).

Загалом останній тиждень перед головним трав’яним турніром року тенісисти проводять по–різному. Визнані лідери та фаворити головного турніру на трав’яному покритті — Новак Джокович та Рафаель Надаль, Серена Уїльямс і Марія Шарапова — віддали перевагу відпочинку. Тоді як переважна частина власників прямих перепусток на корти Всеанглійского клубу лаун–тенісу і крокету проходять адаптацію до трави в британському Істборні та голландському Хертогенбосху.

У Країні тюльпанів Україну представляє лише Леся Цуренко, яка вчора на першому етапі в статусі «лакі лузера» практично без бою здолала знану Даніелу Гантухову. Програючи перший сет 5:0, 30–річна словачка відмовилася від продовження боротьби, пославшись на травму.

У Істборні наше стартове представництво було значно численнішим, однак дуже швидко «всохло». Сергій Стаховський та Еліна Світоліна провалили кваліфікацію, Олександр Долгополов, посіяний під шостим номером, позавчора у стартовому поєдинку поступився Фернандо Вердаско з Іспанії — 6:1, 3:6, 2:6. Останньою з наших повпредів на корти вийшла «кваліфайєр» Юлія Бейгельзімер. Учора надвечір їй протистояла британка Лаура Робсон.

А п’ятий за силою в Україні Іван Сергєєв, який на Уїмблдоні не гратиме, вчора припинив боротьбу і на «челленджері» в Мілані. Дніпропетровець хоч і був сіяний під третім номером, зазнав поразки — 1:6, 6:0, 1:6 — від італійця Маттео Тревісана.