Золото до «золота»

19.06.2013
Золото до «золота»

Після невдалих виступів українських рапіристок та шпажистів на чемпіонаті Європи в Загребі, які зійшли з дистанції у 1/8 та 1/16 фіналу відповідно, своє вагоме слово сказала представниця жіночої шаблі. Одна з лідерок світового рейтингу Ольга Харлан упродовж останніх років безроздільно хазяйнувала на вершині європейської класифікації — в її активі індивідуальне «єврозолото» Шеффілда (2011) та Ліньяно (2012). Не зійшла миколаївка з переможного шляху й на цьогорічній континентальній першості, впевнено вигравши третю поспіль — і четверту загалом — найвищу європейську нагороду.

Як і рік тому, суперницею Ольги у фіналі була представниця Греції Василіка Вугіука. І якщо в Італії Харлан перемогла свою суперницю з різницею в один бал, то нині її перевага на Вугіукою виявилася більш ніж переконливою — 15:7.

Переможне сходження до четвертого «золота» Старого світу 22–річна Харлан позавчора розпочала з перемоги над німкенею Сібіль Клемм (15:5). У наступному раунді під натиском українки не встояла досвідчена Катерина Дьяченко із Росії (15:10). У чвертьфіналі була бита угорка Анна Мартон (15:10), а у півфіналі — Олександра Соха з Польщі (15:9).

Зустріч із польською шаблісткою для лідера української команди мала принципове значення, адже на шляху до 1/2 фіналу Соха вибила з турніру одразу двох співвітчизниць Харлан: у 1/16 фіналу здолала Олену Вороніну (15:11), а в наступному колі — Аліну Комащук (15:6).

Галина Пундик вибула зі змагань у 1/16, не встоявши під натиском росіянки Юлії Гаврилової (14:15).

Завтра Харлан і її нові партнерки позмагаються за командні медалі чемпіонату Європи. Зауважимо, що в цьому ЧЄ не беруть участь давні партнерки Ольги по «золотій» олімпійській четвірці Пекіна — Хомрова й Жовнір.

Тим часом визначився чемпіон континенту й у рапіристів. Європейське «золото» здобув німець Петер Йоппич. Найкращим здобутком поміж українців може похвалитися Ростислав Герцик, який дійшов до 1/8 фіналу, де поступився білорусові Сергію Бику (8:15).

Щодо інших наших співвітчизників, то Клод Юнес програв у 1/32 фіналу австрійцеві Моріцу Хінтерсііру (7:15), а Андрій Погрібняк зійшов з дистанції в 1/16 фіналу, склавши зброю перед італійцем Жоржі Аволі (12:15). Володимир Колтиго не пройшов кваліфікацію.

Останні комплекти особистих нагород єврофоруму — у шаблістів та шпажисток — розіграють сьогодні.

А вже вчора на ЧЄ почалися командні змагання. Перший комплект колективних нагород розігрували шпажисти. Українці, які поодинці в Загребі виступили зовсім не переконливо, зібравшись у єдиний кулак, показали значно потужніше фехтування. У стартовому поєдинку збірна у складі Анатолія Герея, Богдана Нікішина та Віталія Медведєва, яка в світовому рейтингу посідає дев’яте місце, упевнено перемогла команду Ізраїлю (45:20), а у чвертьфіналі нашим хлопцям підкорилися потужні італійці — 45:36.

У півфіналі була неймовірно напружена боротьба з угорцями (3), яка закінчилася перемогою наших сусідів — 38:32. Тож увечері, коли цей номер «УМ» уже було здано до друку, за «золото» билися Угорщина і Швейцарія, а за «бронзу» — Україна і Франція.