Погана новина для Віктора

18.06.2013
Погана новина для Віктора

«Я довіряю Арсенію. Бачу, як йому важко. По ньому прямою наводкою б’ють і свої, і чужі. Але він уміє тримати удар, він боєць, і притому інтелектуальний, сучасний, патріотичний політик. Тобто чотири в одному».

Об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» є логічним завершенням тих процесів, що розпочалися ще минулого року перед парламентськими виборами. Тож на з’їзді «Батьківщини», який відбувся минулої суботи на Михайлівській площі, Арсеній Яценюк отримав «корочки» партії Тимошенко. Слідом це зроблять усі «фронтовики». Приєднаються до них і члени партії «Реформи і порядок».

З’їзд переобрав Юлію Тимошенко головою політсили. Водночас лідер ВО «Батьківщина» рекомендувала Яценюка на посаду голови політради — делегати одноголосно підтримали цю пропозицію. Таке рішення Тимошенко обґрунтувала у зверненні, яке перед учасниками з’їзду зачитала її донька Євгенія. «Я довіряю Арсенію. Бачу, як йому важко. По ньому прямою наводкою б’ють і свої, і чужі. Але він уміє тримати удар, він боєць, і при тому інтелектуальний, сучасний, патріотичний політик. Тобто чотири в одному».

Тимошенко наголосила, що «спільну справу з Арсенієм та командою «Фронту змін» ми робимо вже більше року й за цей час ми переконливо довели, що не помилилися один в одному». «Ми з Арсенієм — не політичні конкуренти, — зазначила лідер «Батьківщини», — ми вже давно одна команда, яка має спільні, добре осмислені стратегічні цілі й волю до спільних перемог».

Таку схвальну характеристику Яценюку Тимошенко дала вперше. Більше року вона приглядалася до Арсенія і навіть перед парламентськими виборами утримувалася від компліментів на його адресу.

Союз між Тимошенко і Яценюком — одна з основних умов перемоги опозиції на президентських виборах. Тепер Арсеній стає для Януковича не меншим ворогом, аніж сама леді Ю. Не складно спрогнозувати, що найближчим часом влада почне завдавати по Яценюку нових ударів. При цьому найбільше тішитиметься, коли його під надуманими приводами жорстко критикуватимуть «свої» на ­кшталт Гриценка.

Делегати за ініціативою Яценюка затвердили Тимошенко кандидатом у президенти на ви­борах 2015 року. Вона має всі шанси вийти на волю і взяти участь у виборах, адже нещодавно Європейський суд із прав людини визнав її арешт незаконним і політично вмотивованим. До кінця поточного року очікується ще одне рішення цього суду — уже не по процедурі затримання, а по суті справи.

Присутність на з’їзді Юрія Луценка, чиє звільнення ще кілька місяців тому здавалося неможливим, посилила впевненість делегатів у тому, що Тимошенко незабаром вийде на волю і візьме участь у виборах.

«Прийшов час, коли «Батьківщина» повинна зайняти своє місце в авангарді опозиції. Сьогодні час довести, що провідною силою опозиції є політична партія Юлії Тимошенко», — заявив на з’їзді Луценко. Цікаво, що до цього, виступаючи у Львові з презентацією свого проекту «Третя республіка», Юрій Віталійович зазначив, що альтернативи Яценюку як лідерові об’єднаної опозиційної партії немає. «Я вважаю, що об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» посилить вплив Тимошенко на Яценюка», — додав він.

Якщо Юлію Тимошенко все ж таки не допустять до участі в президентських виборах, вона поставить на Яценюка як на резервного кандидата, який випустить її на волю й запропонує на посаду Прем’єр–міністра. Про такий план кажуть експерти.

«Кандидатом у президенти висунута Тимошенко, а резервна роль відведена Яценюку. Це означає, що якщо Юлія Тимошенко буде звільнена, візьме участь у виборах і переможе, то Арсеній Яценюк займе посаду Прем’єр–міністра. Якщо ж такої можливості не буде, то «Батьківщина» підтримає на виборах Яценюка», — вважає політолог Тарас Березовець.

На думку професора Києво–Могилянської академії Олексія Гараня, Тимошенко дала чітко зрозуміти, що вона сформувала кредит довіри до Яценюка. «Цей крок, безумовно, допоможе Яценюку як наростити рейтинг усередині партійного середовища, так і за його межами», — зазначив він.

І Тимошенко, і Яценюк зробили висновки з невдач Помаранчевої революції. «Тепер разом ми зобов’язані спокутати перед Богом і Україною свої та чужі політичні прорахунки і виконати все, що обіцяли людям на Майдані», — написала Юля ­ з–за ґрат.

Яценюк у виступі чесно зауважив, що припускався помилок на політичному шляху. «Але сила тоді, коли ти знаходиш можливість, по–перше, їх визнати, а по–друге, їх не допускати», — наголосив він.

Делегати з’їзду ухвалили ідеологічний маніфест ВО «Батьківщина», підготовлений особисто Юлією Тимошенко. До цінностей, які захищатиме політсила, віднесено державний статус української мови. «Її державний статус не може бути лише гаслом, яке має декларативний характер. Його слід наповнити реальним змістом», — йдеться у маніфесті. Документ також включає в себе такі важливі для українців позиції, як визнання Голодомору геноцидом українського народу, засудження сталінізму, рішуче заперечення федералізації України. Основним зовнішньополітичним пріоритетом є повноправне членство України в Європейському Союзі.

Юрій ГІРНИЙ