Входить — і не виходить...

18.06.2013
Входить — і не виходить...

Аутсайдери із Запоріжжя матчем 30–го туру проти «Динамо» нібито прощалися з «вишкою». Але виявилося, що їх можуть врятувати в кабінетах. Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

На тлі очевидного загострення кризи в системі українського професіонального футболу його керівники вже не зважають на регламенти і переходять до «ручного» управління. Мовляв, такі вимоги надзвичайного стану.

А саме про надзвичайний стан доводиться говорити в умовах, коли припиняє існування ціла «пачка» команд другої, першої і — що головне — прем’єр–ліги.

 

Скільки не програвай — не вилетиш?

Наразі останньою статус професіонального клубу втратила ялтинська «Жемчужина», перед тим — «Кримтеплиця» з Молодіжного, ще раніше — криворізький «Кривбас». Питання, хто замінить такий симпатичний колектив із Кривого Рогу, зависло в повітрі. Регламент має одну відповідь: це може бути лише клуб із першої ліги, тобто спортивний принцип — понад усе. Але спершу виявилося, що, навіть посівши 15–те місце серед 16 команд «вишки», зберігає прописку в еліті «Говерла» — заповнює вакансію «Кривбасу», який ліквідувався ще до підбиття підсумків 22–го чемпіонату України. А минулої п’ятниці Комітет ФФУ з атестації футбольних клубів прийшов до висновку, що залишитися у прем’єр–лізі має й безпереч­ний аутсайдер — запорізький «Металург». Принаймні, за рішенням КАФК, ужгородці й запоріжці отримали атестацію для змагань прем’єр–ліги сезону 2013/14, а дрібні недоліки мають усунути до 14 липня.

Логіка цих рішень вочевидь така: команд у ПЛ має бути 16, а в першій лізі просто немає фінансово забезпечених кандидатур, аби повністю відповідати всім вимогам. Серед таких вимог, крім іншого, — 10 мільйонів доларів на рахунку ФК.

Певно, саме їх не виявилося в резерві «Олександрії» та чернівецької «Буковини», які посіли в першій лізі третє й четверте місця.

Нагадаємо, що переможець першого дивізіону — «Севастополь» — підвищився у класі без жодних проблем. Цей клуб спонсорує олігарх Вадим Новінський, один із компаньйонів Ріната Ахметова. Друга команда — алчевська «Сталь», яка виборола таке право напряму, — відмовилася від «ліфта» нібито через невідповідність вимогам ПЛ своєї інфраструктури. Хоча тренер Анатолій Волобуєв, грюкнувши дверима, резонно закинув: як це так, півтора року тому на нашому стадіоні грала домашні матчі луганська «Зоря», коли її арена перебувала у зовсім плачевному стані, а тепер із цією ж ареною нам зась до «вишки»? Ну й до побачення, щось у вас тут нечисто. Мабуть, саме на це натякав Волобуєв, прощаючись зі «Сталлю».

«Олександрія» теж добровільно відмовилася від ПЛ, а от «Буковина» — четверта команда першої ліги — якраз дуже хотіла заповнити звільнену вакансію. Однак комісія ФФУ видала чернівчанам атестат лише на участь у змаганнях команд першої ліги.

Остаточно список учасників ПЛ має затвердити виконком Федерації футболу. Саме йому цього тижня належить обґрунтувати порушення регламенту, який передбачає, що замість «Сталі» до вищого дивізіону могла піднятися лише команда першої ліги.

Віце–президент ФФУ Сергій Стороженко вже пояснював «неправильну» логіку Федерації: мовляв, якщо не друга команда першої ліги, а третя, четверта — то так ми й до одинадцятої можемо дійти. І яка тоді в нас буде прем’єр–ліга?..

Вибір між правилами й грішми

Що тут сказати. Вибір між законністю й грішми завжди непростий, але в будь–якому разі це вибір за участю законності, в даному випадку — норм регламенту, ще ніким не скасованого. Можливо, найкращим виходом із ситуації було б залишити в ПЛ 14 або 15 клубів, здатних стояти на ногах.

А вирішувати проблему фінансової спроможності всього професіонального футболу України доведеться так чи інак. Адже хоч би що про прем’єр–лігу не вирішили цього разу у ФФУ, загальна картина лишається плачевною.

«Українські олігархи набавилися у футбол і поступово почали втрачати до нього інтерес. Ця забавка потребує величезних витрат, які навряд чи колись окупляться, — пише знаний футбольний експерт Іван Вербицький. — А в нас є приклад, коли фактичний контроль над цілою когортою клубів утримує одна особа. Якою логікою, скуповуючи все і вся в футболі і баскетболі, керувалася ця людина (Ігор Коломойський. — Ред.) — усвідомити складно. Але все одно, українські олігархи підняли планку витрат надто високо. В момент, коли більша половина українського населення перебуває за межею бідності, нам із серйозними виразами облич розповідають, що, мовляв, зарплата футболіста в розмірі 30 тисяч доларів на місяць — це мало... При цьому маємо порожні стадіони навіть на матчах вищолігових команд. Так, є чотири топ–клуби, але нема гарантії, що їхнє майбутнє залишатиметься таким же безхмарним уже після наступних виборів».

Якраз у руслі цього коментаря — новина з табору львівських «Карпат». За повідомленням сайту Uafan.net, тим футболістам «зелено–білих», яких виставили на трансфер (а це майже вся команда — 19 чоловік) — повідомили про нові фінансові санкції, зокрема й про зменшення зарплат. Тепер «карпатівці» отримуватимуть не більше десяти тисяч доларів на місяць. Можливо, саме з таких кроків слід починати, щоб зробити клуб трохи менш збитковим?..

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Кривому Розі не бажають миритися із загибеллю спортивної візитки міста — футбольного клубу «Кривбас». У місті створили ініціативну групу, до якої ввійшли журналісти, працівники ФК, депутати міськради, представники вболівальників. Серед найближчих заходів планується проведення 26 червня маршу на підтримку ФК «Кривбас». Питання про порятунок клубу буде поставлено на черговій сесії міськради.

А от «Оболонь», яка зникла з професіональної футбольної карти України в минуле міжсезоння, — знову в строю. На сезон у другій лізі 2013/14 заявився новий клуб відомого пивзаводу — «Оболонь–Бровар».