Ідейє і Бабатунде на полях слави

14.06.2013

Уже традиційно за рік до старту чемпіонату світу країна–господарка «мундіалю» приймає Кубок конфедерацій (15–30 червня). На полях Бразилії компанію господарям турніру та чинним чемпіонам світу, іспанцям, складуть переможці африканської першості — нігерійці, азійської — японці, володарі Кубка Америки — уругвайці, найсильніша збірна КОНКАКАФ — Мексика, Океанії — Таїті та віце–чемпіони Європи — італійці (оскільки переможець Євро, збірна Іспанії, грає на турнірі за квотою чемпіонів світу).

Попри те, що ФІФА постійно виказувало стурбованість темпами реконструкції футбольної гордості Бразилії — стадіону «Маракана», саме на ньому пройде фінал КК–2013. Щоправда, колись 200–тисячний стадіон нині з міркувань безпеки має значно скромнішу місткість — 76 804 крісла. А на час першості світу оновлена «Маракана» зможе приймати 82 тисячі вболівальників.

За регламентом Кубка конфедерацій, вісім команд розбито на дві групи. По два кращі представники кожної з них зіграють у півфіналах, які пройдуть на стадіонах «Мінейран» (62 547), де грають «Крузейро» та «Атлетіко Мінейро», і «Кастелан» (64 846) — домашній арені клубів «Сеара» й «Форталеза». Загалом, матчі КК–2013 пройдуть на шести бразильських стадіонах, тоді як під «мундіаль»–2014 зарезервовано аж 12 арен.

Головним фаворитом нинішнього турніру є бразильці, які виграли два попередні розіграші КК. Без сумніву, на очах своїх несамовитих уболівальників команда Луїша Феліпе Сколарі прагнутиме максимуму. Хоча наставник «пентакампіонів» каже, що Кубок конфедерацій — це нагода перед домашнім «мундіалем» побачити й позитивні, й негативні сторони своєї команди.

Сотні мільйонів уболівальників з усього світу зможуть побачити в ділі одне з найдорожчих придбань «Барселони» — 21–річного бразильця Неймара, трансфер якого із «Сантоса» до Каталонії обійшовся в 57 млн. євро. Відзначимо, що до збірної Сколарі покликав і колишнього гравця «Шахтаря» Жадсона, який нині виступає за «Сан–Пауло». «Я виграв кілька титулів в Україні, але був поза полем зору наставника збірної, тому й повернувся на батьківщину. Я завжди прагнув грати за «Селесао», тому дуже радий, що Сколарі побачив, як я працюю», — каже Жадсон.

А чинними представниками української прем’єр–ліги на КК будуть двоє нігерійських футболістів: форвард «Динамо» Браун Ідейє та Міхель Бабатунде, який провів минулий сезон у «Кривбасі».