Як подолати сучасне рабство

13.06.2013
Як подолати сучасне рабство

За даними МВС, на сьогодні українці стали жертвами торгівлі людьми у 57 країнах світу. Днями, виступаючи з цієї проблеми на конференції ОБСЄ в Києві «Посилення ролі ОБСЄ в протидії торгівлі людьми», перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик зазначив, що від торгівлі людьми у світі постраждали від двох до чотирьох мільйонів наших громадян. Увага європейської спільноти до цього явища зрозуміла, адже нелегальна торгівля людьми стала серйозною проблемою для усіх держав–членів Євросоюзу, країн–кандидатів і держав, які є асоційованими членами ЄС. Але наскільки серйозно ставляться до цієї проблеми в самій Україні? На конференції ОБСЄ українські високопосадовці запевняли, що надають подоланню цього явища неабиякого значення і навіть мають певний прогрес. Мовляв, ми не лише говоримо про проблему, а й щось робимо. От тільки постраждалих від торгівлі людьми в Україні не меншає.

 

Жінок примушують до ліжка, чоловіків — до будівництва

«Даний вид злочину практично повністю контролює міжнародна злочинність. Річний прибуток міжнародних кримінальних синдикатів становить близько 8 млрд. доларів», — наголошує пан Дубовик. Перший заступник глави МВС додає, що Україна є державою, яка не лише постачає нелегальних робітників, а й приймає їх. Адже через територію нашої держави транзитом доправляють жертв торгівлі людьми в інші країни.

Вражаюча статистика: 55% від загальної кількості постраждалих — жінки і діти (у більшості випадків вони є жертвами сексуальної експлуатації). Крім цього, за останні роки збільшилася кількість чоловіків, яких примушують працювати на «чорному» ринку праці (йдеться про будівельні роботи, сільське господарство тощо). Але потрапити у трудове рабство можна не лише за кордоном. Структури МВС фіксують випадки використання рабської праці й усередині країни (йдеться про так звану «внутрішню торгівлю людьми»).

У свою чергу, міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає, що у найближчій перспективі необхідно розробити стратегію, яка дозволить об’єднати зусилля країн ОБСЄ у протидії торгівлі людьми. Тим більше що Україна підписала всі міжнародні угоди, які регулюють питання протидії торгівлі людьми.

«Ми розробили серйозну законодавчу базу, яка захищає права людей і робить акцент на відновленні й захисті прав жертв, — каже глава МЗС. — Україна вже запровадила адекватні механізми, що дозволяють встановити статус жертв і надати їм необхідну форму захисту, включаючи компенсацію за шкоду, яку їм завдали злочинці. Відзначу, що торгівля людьми все ще залишається злочином, який приносить значні прибутки і при цьому невеликий ризик».

Президент Віктор Янукович часу для участі в конференції ОБСЄ не знайшов, тож пан Кожара лише оприлюднив його вітання. Виявляється глава держави переконаний, що «Україна є одним із лідерів у врегулюванні проблеми торгівлі людьми на національному рівні».

«Торгівля людьми є найсерйознішим порушенням прав людини, тяжким злочином проти людської гідності. Боротьба з цим жахливим явищем є особливо актуальною в контексті реалізації концепції загальної та всеохоплюючої безпеки ОБСЄ», — йдеться у вітанні Віктора Януковича. — Сьогодні ми наголошуємо на необхідності беззаперечного виконання державами своїх міжнародних зобов’язань та ефективного застосування наявного інструментарію для боротьби із сучасним рабством».

Президент додає, що в рамках створених правових механізмів в Україні налагоджена координація дій державних органів iз метою упередження цього виду злочинності, виявлення та притягнення винних осіб до відповідальності, надання допомоги постраждалим.

Вчися впізнавати жертву

Одним зі «свіжих» прикладів співпраці України з іншими державами світу щодо подолання сучасного рабства є започаткована в нашій державі спеціальна програма, ініційована американським конгресменом Крісом Смітом. Ця програма розрахована, перш за все, на працівників аеропортів, повідомляє Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі. Вітчизняні працівники авіаційного сектору першими в Європі почали навчатися визначати потенційних жертв торгівлі людьми.

«Авіакомпанії, працівники готелів і транспорту перебувають в унікальному становищі з огляду на можливість визначати можливих жертв, щоб їм можна було допомогти», — заявляє Кріс Сміт, який є спеціальним представником Парламентської асамблеї ОБСЄ з питань торгівлі людьми.

У занятті, яке відбулося на базі Міністерства інфраструктури, взяли участь близько тридцяти представників авіаційної адміністрації України, Міністерства соціальної політики, Інтерполу і юридичних експертів уряду. Учасники навчалися не лише, як розпізнавати серед пасажирів потенційних жертв, а й як повідомляти правоохоронців про свої підозри, до того ж не порушуючи громадянських свобод і якомога менше втручаючись у графік польотів чи руху транспорту.

Подібні навчальні курси найближчим часом планують запровадити й інші країни.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Миколаївщині затримано двох сутенерів 30 і 32 років, які обманом вербували і продавали за кордон українок у сексуальне рабство. Співробітники відділу боротьби з торгівлею людьми спільно з відділом боротьби з кіберзлочинністю встановили, що затримані протягом 2010–2012 років, використовуючи соціальну мережу iнтернет, а також через своїх знайомих, займалися пошуком, підбором і вербуванням молодих жінок. Шляхом обману зловмисники переправляли їх до східних країн і примушували займатися проституцією. Дівчата потрапляли в сексуальне рабство на території Туреччини, Сирії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Ліванської Республіки. У Туреччині було встановлено двох іноземних сутенерів, які за відправлених дівчат нараховували українським «партнерам» відсоток за кожен день роботи дівчат у клубах (близько 20 доларів на добу за одну дівчину). Гроші одержували через міжнародні системи грошових переказів щотижня. У Сирії, ОАЕ і Лівані організатор налагодив трафік дівчат через іншого спільника. Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних торговців людьми було виявлено й вилучено наркотичні засоби та зброю, а також записи, що підтверджують злочинну діяльність фігурантів, яким «світить» від трьох до восьми років «колючки».

Днями відзначилися і правоохоронці Тернопільщини, які у Міжнародному аеропорту міста Львова затримали грузина, що намагався вивезти двох молодих тернополянок у турецький будинок розпусти. Затриманий оплатив переліт дівчат за власний кошт і в подальшому планував втягнути їх у боргову кабалу.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>