Дні, які повернули гідність

Дні, які повернули гідність

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Наближається черговий релігійний ювілей — 1025–річчя хрещення Русі–України. Якось так виходить, що більшість новин про приготування до святкових імпрез походять із Москви. Саме глава Російської православної церкви, патріарх Кирил чіткіше за інших змалював програму ювілейних акцій: мовляв, урочистості почнуться 24 липня в Москві, «в день пам’яті святої благовірної княгині Ольги, бабки князя Володимира, — можна сказати, першої християнки у владі», буде богослужіння в храмі Христа Спасителя, на яке запрошено предстоятелів помісних православних церков, передбачається також «народний фестиваль», і вже потім «усі перемістяться в Київ, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці». Туди теж запрошують глав православних церков та держав.

Подібний ювілей Україна проходила не так давно — 25–27 липня 2008–го в Києві відбулися масштабні святкування 1020–річчя хрещення Київської Русі. За оцінкою експертного співтовариства, саме ті три липневі дні можна вважати історичними не лише для розвитку українського православ’я. Вперше за історію України до участі у святкуванні була залучена фактично вся повнота світового православ’я.

Автор цих рядків у 2007—2010 роках працював головним консультантом з питань державно–церковних відносин секретаріату Президента України (коли Президентом був Віктор Ющенко), брав безпосередню участь в організації святкування — як відповідальний секретар оргкомітету та оперативного штабу з підготовки та проведення заходів, у підготовці відповідних аналітичних матеріалів, доручень та проектів указів глави держави. Тож є привід згадати, як це було тоді.

Всі статті рубрики