«Більше темні конячки, ніж дівчатка для биття»

13.06.2013
«Більше темні конячки, ніж дівчатка для биття»

Сьогодні жіноча збірна України з баскетболу вирушає до Франції, де 15–30 червня в п’яти містах північної частини пройде чемпіонат Європи. Епіцентром турніру та місцем проведення всіх поєдинків раунду «плей–оф» стане восьмитисячне (!) містечко Орші в регіоні Нор–Па–де–Кале. Матчі першого групового етапу прийматимуть Ванн та Трелазе, другого — Лілль та Муйрон–ле–Каптіф. Як бачимо, переважна більшість зустрічей жіночого Євробаскету призначена в невеличких муніципалітетах.

Матчі першого групового етапу підопічні Вадима Чечуро гратимуть у 50–тисячному Ванні, розташованому в Бретані, на західному атлантичному узбережжі. До місця свого базування збірна України планувала дістатися з Нанта, куди, у свою чергу, команду мав доправити літак із Парижа. Проте триденний страйк авіадиспетчерів змусив «синьо–жовтих» шукати альтернативні способи пересування країною–господаркою.

Будемо сподіватися, що транспортні незручності не вплинуть на фізичні кондиції наших баскетболісток. Наставник українок не раз відзначав, що пік форми його підопічних має припасти на 15 червня — день, коли збірна України проведе свій перший матч на турнірі, проти фавориток групи — туркень.

Високий номер посіву суперниць — а під час жеребкування збірна Туреччини перебувала в першому кошику разом із переможницями двох останніх ЧЄ, француженками та росіянками (тоді як українки — в останньому, четвертому), — особливо не лякає нашу команду. Пан Чечуро заявив, що в кожному матчі турніру гратиме на перемогу. Підтримують наставника й збірниці, які планують пробути у Франції до кінця місяця.

Хай там як, а до єврофоруму дівчата готувалися серйозно. Як повідомили «УМ» у прес–службі ФБУ, підготовка збірної була профінансована повністю. Збірниці отримали сучасну екіпіровку, взяли участь у кількох міжнародних турнірах за кордоном, де зіграли проти сильних опоненток, і, як зауважив тренер, повністю виконали «домашнє завдання».

На останньому турнірі, в Білорусі, українки спробували свої сили з трьо­ма учасницями ЧЄ: програли одного разу господаркам, обіграли Сербію (+3 очки) та Італію (+9). Напевно, зайве говорити, що найрезультативнішою гравчинею у складі нашої команди була Аліна Ягупова.

Найкраща молода баскетболістка Європи 2012 року наразі не визначилася з майбутнім клубом. Нагадаємо, що переїзд Аліни з Кіровограда до найсильнішої жіночої ліги світу — американської ВНБА — зірвався. Тож «на Європі» Аліна, думається, прагнутиме проявити себе якнайкраще, аби ще раз підкреслити свої вміння. Щодо потенціалу всієї нашої команди, то на офіційному сайті турніру «синьо–жовтих» називають «більше темною конячкою, ніж дівчатками для биття».

До Франції Вадим Чечуро взяв 12 виконавиць, з яких лише четверо — Ягупова, Олена Огородникова, Інна Кочубей та Христина Мацко — представляють укранські клуби.

На жаль, через травму чемпіонат Європи пропустить чемпіонка країни, київська динамівка Євгенія Спітковська, яку визнали кращою захисницею національної першості.

 

КАЛЕНДАР

Розклад матчів української збірної на першому груповому етапі (Ванн):

15 червня: Україна — Туреччина

16 червня: Словаччина — Україна

17 червня: Чорногорія — Україна