А може, затягнути паски?

12.06.2013
А може, затягнути паски?

Оборона «Кривбасу» витримала натиск суперників, але не постійне безгрошів’я. Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

На тлі сірих буднів представників переважної більшості ігрових видів спорту життя футболістів в Україні виглядає майже ідеально. Український футбол, принаймні його верхівка, багато в чому схожий на оазу посеред посушливої зони. Однак враження, нібито клуби прем’єр–ліги — це взірець стабільності, а всі гравці ПЛ наче в маслі купаються, виявилося оманливим. Якщо досі з футбольної карти зникали самобутні професійні клуби нижчих дивізіонів (останні приклади — «Оболонь», «Львів», «Нива» (Вінниця), «Прикарпаття», «Енергетик» (Бурштин), «Бастіон» (Іллічівськ), «СКАД–Ялпуг» (Болград), «Єдність» (Плиски)), то тепер наказала довго жити команда прем’єр–ліги — «Кривбас». Що це, як не свідчення серйозної хвороби системи професіонального футболу України?

 

Прощавай, «Кривбасе»

Позавчора остаточно стало відомо, що ФК «Кривбас» (Кривий Ріг) залишився без атестата на право участі у всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд ОПФКУ «Прем’єр–ліга» сезону 2013/14. Іншими словами, криворіжці, які завершили минулий чемпіонат ПЛ на високому сьомому місці, відібравши очки в багатьох фаворитів, не отримали профі–ліцензію на наступний сезон. У команді з нового року не виплачують зарплатню, і вона, скоріше за все, зникне з футбольної карти країни як бойова одиниця.

Цікаво, що 15 травня комітет ФФУ з атестації клубів дозволив «Кривбасу» брати участь у майбутньому чемпіонаті ПЛ. Проте відзначав у своїй резолюції фінансові труднощі криворіжців і зобов’язував керівництво клубу до 14 червня вирішити питання щодо погашення заборгованості перед прем’єр–лігою, іншими клубами та футболістами. «У разі ненадання підтверджуючих документів із цих питань комітет буде вимушений порушити процедуру відкликання атестата», — ішлося в рішенні ФФУ.

Час спливав, і замість позитивних новин із Кривого Рогу Федерація отримала «значущу інформацію, яка раніше не повідомлялася клубом, та засвідчила неспроможність криворіжців відповідати принципу безперервності змагань».

На минулі регалії, як то бронзові медалі «Кривбасу» 1999 і 2000 років, зважати не доводиться. Після зміни власника «Криворіжсталі» заводська футбольна команда вступила в непрості часи. Клуб певною мірою підтримував власник «Дніпра», олігарх Ігор Коломойський, але тепер він відмовився від спонсорування «червоно–білих».

Як відомо, 26 травня перша криворізька команда не виїхала на матч останнього туру проти «Волині», а команда U–19 проігнорувала поєдинок з однолітками «Дніпра». До того ж із «Кривбасом» попрощався тренер Олег Таран, а сам клуб розірвав контракти з великою групою гравців. Зрештою, стало відомо про відсутність будь–якого фінансування ФК. Усе це не залишало атестаційному комітету ФФУ іншого вибору, як відкликати ліцензію «Кривбасу».

Щоправда, відбулося це не 14 червня, а на два тижні раніше визначеного строку — на вимогу УЄФА, яка просила національні федерації до 31 травня вирішити всі ліцензійні питання.

Побачивши порушення часових норм щодо винесення вердикту, юридична служба «Кривбасу» оскаржила рішення атестаційного комітету в апеляційній інстанції ФФУ. Криворізький клуб просив повернути йому ліцензію, вказуючи на те, що до 14 червня мав би закінчити перемовини з потенційними спонсорами.

Однак, у підсумку, навіть під час розгляду апеляції керівники «Кривбасу» не надали жодних документів, які підтвердили хоча б потенційну плато­спроможність клубу. Тож зрештою апеляційний комітет відмовив криворіжцям без права на нове оскарження цієї постанови.

«Той факт, що апелянт навіть на дату подання скарги визнає наявність фінансової неспроможності, свідчить про його неможливість продовжувати фінансову та спортивну діяльність до кінця сезону–2013/14», — зазначається у рішенні АК ФФУ, де згадується також утворення нового непогашеного боргу, «що є додатковим доказом фінансової неспроможності».

А де ваш атестат?

Відтак, як випливає з регламенту прем’єр–ліги, місце «Кривбасу» в наступному чемпіонаті має посісти 15–та команда попередньої першості, якою є «Говерла». Щоправда, як відзначив перший віце–президент ФФУ Сергій Стороженко, клуб Шуфрича–молодшого ще не отримав від Федерації атестат на сезон 2013/14 років під егідою ПЛ. Вирішити долю ужгородців обіцяють до 14 червня.

При цьому під великим питанням залишається й участь у ПЛ алчевської «Сталі», яка, посівши другу сходинку в першій лізі, мала б підвищитися в класі. За словами Стороженка, у ФФУ є серйозні претензії до спортивної інфраструктури алчевців. «Команді Анатолія Волобуєва найближчим часом необхідно якимось чином вирішити питання зі стадіоном, якщо вона хоче спробувати свої сили в прем’єр–лізі», — каже перший віце–президент ФФУ.

Стороженко каже, що «скорочувати кількість команд в українській прем’єр–лізі немає сенсу». Якщо третє місце в першій лізі посіла «Олександрія» на чолі з міцним нардепом–«регіоналом» Кузьменком.

Утім, хоч би як виглядав остаточний склад учасників «вишки» наступного сезону, очевидно, що вітчизняний футбол «еліт»–класу занурився в економічну кризу. «Падіж» професіональних клубів, який періодично трапляється у першій лізі, перекинувся й на прем’єрний дивізіон. Стало очевидно, що формат, коли один заможний чоловік опікується кількома клубами, не має права на існування. А заробляти гроші клуби середнього рівня (та, власне, всі, крім хіба що двох грандів) у нас не можуть.

«На мою думку, українському футболу сьогодні потрібна певна реформа. Слід прийняти рішення, що Україна не готова тягнути 16 команд належного рівня, з належною інфраструктурою, бюджетом. Просто це потрібно визнати як факт, а не відмовлятися, говорити, що все у нас добре», — заявив у інтерв’ю телеканалу «Футбол» генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін.

Водночас Сергій Стороженко, виступаючи проти скорочення ПЛ, висловлює переконання: щоб вийти з глухого кута, українські клуби повинні переглянути свою фінансову та економічну політику, особливо в питаннях трансферів та зарплат, які аж надто завищені.

 

ЩЕ ОДИН ПРИКЛАД

Учора на командних зборах футбольного клубу «Кримтеплиця» гравцям було оголошено, що команда із смт Молодіжне знімається з розіграшу чемпіонату України в першій лізі. Як повідомляє сайт UA–football, «Кримтеплиця» надалі не братиме участь навіть в аматорських змаганнях, а зосередиться на підготовці молодих футболістів.

За підсумками сезону 2012/13 «Теплиця» посіла в першій лізі 14–те місце, маючи серйозні фінансові проблеми. Однак в попередні роки впритул наближалася до лідерів.