Королям — королівське

11.06.2013
Королям — королівське

Серена Уїльямс кокетує з головним призом жіночого «Ролан Гарроса». Фото Рейтер.

Коли перші номери «посіву» Серена Уїльямс та Рафаель Надаль виграли свої півфінали на «Ролан Гарросі–2013», для більшості тенісних уболівальників та експертів результати фіналів стали очевидними ще до їх завершення. Мало хто вірив, що Давід Феррер зможе зупинити «Короля ґрунту» Надаля, в якого за всю кар’єру він виграв лише чотири із 23 поєдинків. Так само було б великою сенсацією, якби Марія Шарапова, попри статус переможниці «РГ–2012», подужала першу ракетку планети Уїльямс, якій вона програла 12 останніх очних зустрічей. Зрештою, див не сталося, й у вирішальних матчах фаворити здобули прогнозовані перемоги в мінімально можливій кількості сетів. Так, неперевершений «ґрунтовик» Надаль здобув рекордний — восьмий — «Кубок мушкетерів». Тепер у його активі 12 перемог на турнірах «Великого шолому», при тому що попередню було здобуто рік тому якраз на «Ролан Гарросі». А Уїльямс–молодша перемогла на червоних кортах Парижа вдруге у своїй кар’єрі — після 11–річної перерви, зате в її колекції загалом уже 16 трофеїв із серії «Гранд слем».

Важко сказати, чий здобуток — іспанця чи американки — вагоміший. Кожен із них по–своєму унікальний. Проте Рафа, тріумфувавши на «Ролан Гарросі» вісім разів, зробив те, що раніше не вдавалося жодному тенісистові. Попередній рекорд за виграшами одного турніру «Великого шолому» належав Роджеру Федереру та Піту Сампрасу, котрі по сім разів підкорювали Уїмблдон.

За великим рахунком, доля чоловічої «одиночки» визначилася в півфіналі, де зустрічалися перша ракетка планети Новак Джокович та Надаль, який мав третій номер посіву. Попри те, що напередодні матчу серб виказував упевненість в «історичній перемозі над іспанцем», перетиснути Рафаеля Ноло не зміг. Доля протистояння визначилася в затяжному п’ятисетовому трилері — 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3:7), 9:7 на користь Надаля.

Перемогти свого співвітчизника Феррера (4), який у 1/2 фіналу переграв господаря кортів Жо–Вільфреда Тсонга (6) — 6:1, 7:6, 6:2, для 27–річного Рафи, вважай, було справою техніки. 31–річний Давід хоч і перебуває на підйомі, але вже сам вихід у фінал турніру «Гранд слем» — найбільше досягнення в його кар’єрі. По суті, інтрига жила тільки до початку гри, коли відвертий фаворит запевняв громадськість, нібито «доля фіналу не вирішена наперед». Однак підсумковий результат матчу — 6:3, 6:2, 6:3 — засвідчив космічну перевагу «Короля ґрунту» над претендентом. Найбільш несподіваним епізоду в цьому матчі стала поява на корті в третій партії… роздягненого до пояса вболівальника із запаленим фаєром у руці. Таким чином чоловік протестував проти легалізації у Франції одностатевих шлюбів. Гру було призупинено, поки хулігана затримували стражі порядку.

Під диктовку обранки букмекерів пройшов і жіночий фінал. Серена Уїльямс зустрічалася з «Російською Сиреною», як називають 26–річну Марію Шарапову за її крик після кожного удару, і мало не в кожному епізоді була на крок попереду суперниці, суттєво переважаючи другу ракетку світу в силі та швидкості.

Досить сказати, що в умовах сильного вітру 31–річна темношкіра спортсменка значно переважала росіянку за кількістю ейсів (наскрізних подач), а останній м’яч у грі своїй подачі вколотила з найвищою швидкістю дня — 198 км/год.

«Я залишила на корті всі свої сили, але цього виявилося недостатньо. Цього року Серена демонструє неймовірний теніс, і сьогодні ми усі бачили її рівень», — визнала після гри засмучена Шарапова, яка, до всього, в оновленому рейтингу WTA втратила одну позицію. Марія пропустила поперед себе білоруску Вікторію Азаренко, яку вона перемогла в півфіналі «РГ» (6:1, 2:6, 6:4). В іншому півфіналі Уїльямс просто змела з майданчика італійку Сару Еррані — 6:0, 6:1.

Зауважимо, що в Парижі «Чорна перлина» має чималу армію вболівальників, частина з яких спостерігали за фіналом за межами корту — біля великого екрана. «Я люблю Париж, проводжу тут багато часу, живу тут і тренуюся. Якоюсь мірою я вважаю себе парижанкою», — сказала Уїльямс–молодша. Не так давно Серена купила в столиці Франції помешкання і вивчила французьку мову на такому рівні, щоб вільно давати інтерв’ю.

Переможці обох розрядів отримали за «РГ–2013» по 1,5 млн. євро. Фіналісти — по 750 тис.

 

ТАБЛО

Відкрита першість Франції «Ролан Гаррос» (призові — 22 млн. євро). Фінали

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 3) — Феррер (Іспанія, 4) — 6:3, 6:2, 6:3.

Пари. Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — Ллодра/Маю (Франція) — 6:4, 4:6, 7:6 (7:4).

Жінки. С. Уїльямс (США, 1) — Шарапова (Росія, 2) — 6:4, 6:4.

Пари. Макарова/Весніна (Росія, 4) — Еррані/Вінчі (Італія, 1) — 7:5, 6:2.

Мікст. Градецька/Чермак (Чехія) — Младенович/Нестор (Франція/Канада, 5) — 1:6, 6:4, 10–6.

* * *

Турнір АТР в Галле (683 тис. євро). Фінал кваліфікації. Молчанов (Україна) — Гедін (Італія) — 4:6, 4:6.

Турнір WTA в Марселі (100 тис. дол.). Друге коло. Н. Кіченок (Україна) — Каданцу (Румунія, 4) — 4:6 3:6.

Турнір WTA в Бірмінгемі (235 тис. дол.). Фінал кваліфікації. Н. Кінченок — Фічмен (Канада) — 6:2, 6:3.

Турнір WTA в Нюрнберзі (235 тис. дол.). Другий раунд кваліфікації. Бейгельзімер (Україна) — Барруа (Німеччина) — 6:2, 7:6.

 

ЯК ТАМ НАШІ?

Щодо виступу українців на «РГ–2013», то відносно найкращий результат показала 18–річна Еліна Світоліна. На дебютному для себе дорослому «Ролан Гарросі» одеситка «вилетіла» в другому раунді. Решта наших дорослих представників — як в одиночному, так і парному розряді — не виграли, на жаль, жодного матчу.

У рейтингу WTA Світоліна піднялася з 90–ї на 83–тю позицію (черговий особистий рекорд), а Леся Цуренко йде 76–ю (–1).

Серед чоловіків Олександр Долгополов 24–й (0), а Сергій Стаховський став 116–ю ракеткою світу (–15).