«Шахтар» видобув ще 40 мільйонів

11.06.2013

Донецький «Шахтар» та віце–чемпіон Англії — «Манчестер Сіті» — уклали трансфер, що став найдорожчим в історії українського футболу. Сума відступних за бразильського півзахисника Фернандіньйо склала 40 мільйонів євро.

До цього найбільшою ціною, яку платили за гравця з українського чемпіонату, були 35 мільйонів євро за перехід Вілліана із «Шахтаря» в російський «Анжі». А трансфер Андрія Шевченка з київського «Динамо» 1999 року обійшовся «Мілану» в 25 мільйонів.

Минулого четверга надвечір 28–річний Фернандіньйо вже був представлений як гравець «Ман. Сіті». Контракт із «городянами» він ­уклав на чотири сезони. «Ця зміна є новим викликом і шансом, якого я чекав довгий час. Грати в англійській прем’єр–лізі за «Манчестер Сіті» — це мрія. Моя мета — вигравати тут титули. Тут сильна команда і прекрасні уболівальники. Виступи у великому клубі і в найсильнішій лізі роблять мене щасливим. Я сподіваюся, що зможу віддячити клубу за те, що він зробив для мене», — сказав Ферна, примірявши блакитну футболку з номером 25. До всього, перебування на виду в Англії дасть йому додаткові переваги для потрапляння до збірної Бразилії.

У «Шахтар» Фернандо Луїс Роза перейшов у 2005 році з «Атлетико Паранаенсе» за 7,8 мільйона євро. За вісім сезонів у Донецьку атакувальний хавбек п’ять разів вигравав першість України, забивши в ЧУ 31 м’яч, здобув чотири Кубки України та Кубок УЄФА 2009 року. Загалом за «Шахтар» Ферна провів 284 матчі, записавши до свого активу 53 голи. «Шахтар» подякував бразильцеві за плідні тривалі виступи в Донецьку.

Операцією з Фернандіньйо клуб Ріната Ахметова ще раз засвідчив влучність та ефективність своєї селекційної політики. На відміну від, скажімо, «Динамо», де «перспективні» легіонери рідко затримуються більш як на три сезони, натомість швидко «здуваються», «Шахта» в більшості випадків робить іноземців справжніми зірками світового рівня, витискає з них усі можливі вигоди, та ще й продає за великі гроші.

40 мільйонів за Ферну — це дев’яте місце в списку найдорожчих трансферів Англії. Екс–«гірник» ділить його з Овермарсом та Азаром. А попереду — Кріштіано Роналдо (з «Реалу» в «МЮ» за 94 млн.), Фернандо Торрес (з «Ліверпуля» в «Челсі» за 58,5 млн.) та Андрій Шевченко (із «Мілана» до «Челсі» за 46 млн.).