Ґрунтовна підготовка

07.06.2013
Ґрунтовна підготовка

Перша ракетка світу Новак Джокович у матчі з Томмі Хаасом. (Фото Рейтер.)

Захист титулу в тенісі — це не тільки велика психологічна, а й матеріальна відповідальність. Наслідком невдачі, особливо раннього вильоту, є втрата рейтингових очок і, як можливий наслідок, — пониження в табелі про ранги. Тож наразі минулорічні переможці одиночних розрядів відкритої першості Франції — Рафаель Надаль та Марія Шарапова, так само як і фіналісти «Ролан Гарроса–2012» Новак Джокович та Сара Еррані, впритул наблизилися до своїх минулорічних висот, пробившись у півфінальні раунди.

Попри те, що іспанець Надаль посіяний у Парижі під третім номером, саме він вважається фаворитом турніру. Уже сьогодні на «Короля ґрунту» очікує, напевно, головний поєдинок турніру, який без перебільшення можна назвати достроковим фіналом.

Минулоріч Надаль та перша ракетка світу Джокович протистояли один одному у фіналі, нині ж турнірна доля звела їх у 1/2 фіналу. Для серба Париж залишається єдиним непідкореним турніром із серії «Гранд слем», натомість Рафа вже сім разів вигравав відкриту першість Франції. У пречудовій формі іспанець підійшов і до цьогорічного «Ролан Гарроса», вигравши напередодні голов­ного ґрунтового змагання року два «мастерзи–мільйонники» — у Мадриді та Римі.

Хай там як, а перед очним протистоянням обидва тенісисти провели «тренування з підвищеною відповідальністю», декласувавши своїх опонентів у трьох сетах. Надаль, перемігши десятий раз у кар’єрі швейцарця Станісласа Ваврінку (9–й номер посіву), здобув найлегшу перемогу на турнірі — 6:2, 6:3, 6:1. А Джокович, хоч і без зовнішнього блиску, але на класі здолав 35–річного німця Томі Хааса — 6:3, 7:6 (7:5), 7:5.

Попри статус дострокового фіналу, для місцевої публіки поєдинок Надаль–Джокович матиме другорядне значення, оскільки в іншому півфіналі місцевий тенісист Жо–Вільфред Тсонга (6), якому в чвертьфіналі вдалося вибити з розіграшу легендарного Роджера Федерера (2), зустрічатиметься з іспанцем Давидом Ферером (4).

А вчора надвечір визначалися учасниці жіночого фіналу. Росіянка Марія Шарапова (2) грала напружений двобій із білорускою Вікторією Азаренко (3) — у перших двох сетах у них було 1:1. А перша ракетка WTA американка Серена Уїльямс змагалася з минулорічною фіналісткою Сарою Еррані. Щодо другого матчу, то тут сумнівів у переможниці не було. Адже Уїльямс–молодша досі виграла в італійки всі 29 матчів.

 

МОЛОДЬ

Остання представниця України на юніорському «Ролан Гарросі» Вікторія Лушкова завершила свої виступи на стадії чвертьфіналу. Віка в парі з хорваткою Адріяною Лекай програла італійсько–сербському дуету Маттеучі/Стоянович (8) — 2:6, 6:7 (6:8).