Росія вже лякає

04.06.2013

«Щойно ми стали свідками меморандуму з Україною. Це перший крок, важливий крок, потрібний крок. І ми йому дуже раді. Але він може стати й останнім кроком, якщо нічого не робити. Ми вітаємо цей крок, але ми розуміємо, що якщо наші партнери хочуть брати участь у нашому Євразійському економічному союзі, вони повинні прийняти цілий ряд дуже складних, часом непопулярних рішень. Причому всі рішення, а не тільки їх частину», — це слова глави уряду Росії Дмитра Медведєва, промовлені минулої п’ятниці у Мінську одразу після того, як Прем’єр Микола Азаров поставив підпис під документом про поглиблення співпраці з Митним союзом ЄЕП.

З одного боку, представник Росії, замість рекламувати принади МС, узявся відлякувати українських колег. З іншого боку — спробував натякнути, що питання стоїть лише так: або Євросоюз, або Митний. «Партнери не повинні приймати на себе зобов’язання, які виключають їх участь в Євразійському економічному просторі й союз, — сказав Медведєв. — Це повинно бути всім ясно, як Божий день. Якщо це не відбудеться, звичайно, ми будемо дружити далі, будемо розвивати наші двосторонні відносини, але це вже не спільний ринок».

Документ, який з одного боку підписав Микола Азаров, а з боку Митного союзу — Віктор Христенко, глава Євразійської економічної комісії, без зайвих зволікань оприлюднили для всіх зацікавлених. Він передбачає участь українського представника у відкритих засіданнях комісії. При цьому українська сторона також зможе отримувати копії документації комісії в разі, якщо вона не буде конфіденційною. Документ — і це суттєво — не констатує отримання Україною статусу спостерігача при МС — він тільки передбачає можливість отримання Києвом статусу спостерігача в Євразійському економічному союзі після того, як він почне функціонувати. Тобто аж із 2015 року.

Підписавши меморандум із ЄЕК, Україна не змінила курс на євроінтеграцію — таку думку висловив керівник голов­ного управління з питань міжнародних відносин адміністрації Президента Андрій Гончарук в ефірі «Шустер Live». «Не може бути зміни вектора хоча б тому, що курс на співробітництво з ЄС та з інтеграційними об’єднаннями на терені колишнього Радянського Союзу в рамках СНД були започатковані на початку 2000–х років», — каже Гончарук.

Але в ЄС насторожилися з приводу крену офіційного Києва в бік Росії й мають намір дослідити документи, які підписує Україна з Митним союзом про подальшу співпрацю. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс після відкриття візового центру своєї країни в Києві. «Потрібно ретельно вивчити, чи немає суперечностей з євроінтеграцією, чи не суперечитиме співпраця України з МС положенням щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Простіше кажучи, якщо перейти межу в торгівлі з МС — то не можна тоді підписувати договір із Євросоюзом, тут треба обирати», — сказав литовський дипломат.