Увімкнув світло — заплати за ремонт ТЕС!

04.06.2013

Не так давно паливний міністр Едуард Ставицький пояснив, чому саме згоріла Вуглегірська ТЕС — виявляється, чергова зміна порушила правила використання системи вуглеподачі, що призвело до накопичення вугільного пилу в машинному залі станції і до його займання. Про глобальні проблеми галузі чиновник традиційно не згадав.

Що робити далі із станцією, влада, схоже, не знає. Раніше донецький «губернатор» Андрій Шишацький обіцяв, що станція запрацює до 31 травня нинішнього року. Але зараз, коли цей термін минув, Шишацький оприлюднив нову дату — листопад 2013 року. «Найімовірніше, до цього періоду запрацюють перший і четвертий блоки, — сказав чиновник. — Двома блоками станціями працювала і раніше. Ще два блоки будуть готові до запуску в 2014 році».

Тим часом, виявляється, не все так просто. Впадає у вічі той факт, що рішення з приводу Вуглегірки ухвалювалися на так званому «малому Кабміні» — засіданні у понеділок, на які традиційно не запрошують пресу й наслідком яких зазвичай бувають найодіозніші проекти.

Один з найцікавіших моментів: з’ясувалося, з яких саме джерел влада намагатиметься відновити станцію. «Донорами» ремонту стануть ... споживачі енергії та державне підприємство «Енергоатом». Так, своєю постановою Кабмін встановив ціну електроенергії для населення міста Світлодарська у розмірі 21,54 коп. незалежно від обсягу її споживання. Цією ж постановою запроваджено додатковий щомісячний платіж до тарифу «Центренерго» — для потреб Вуглегірської станції.

Тож прогнозована середньогуртова ціна на електроенергію з 1 травня 2013 року піднялася із 71,9 до 73,4 коп. за кіловат/годину. «Таким чином, «спаливши» Вуглегірську ТЕС, «Центренерго» відновлює її не за власні кошти, а за рахунок споживачів електроенергії. Хоча за підсумками 2012 року чистий прибуток «Центренерго» становить 233,5 млн. гривень, а за перший квартал 2013 року — 76,5 млн. гривень», — стверджує експерт Ольга Дергачова.

Відновлення Вуглегірки дуже цікавим чином пов’язано і з планами приватизації «Центренерго», скасованої після пожежі. Відновити процес роздержавлення планують після реконструкції ТЕС. Зусилля нинішньої влади напрочуд схожі на класичну схему — за державні кошти і гроші населення отримати ліквідний об’єкт у чиїсь приватні руки. «Така покупка по кишені тільки трьом персонажам: Дмитру Фірташу, але його зазвичай цікавить газ і хімія, — розмірковує Дергачова. — Теоретично, актив може бути корисний ДТЕКу Ріната Ахметова. А ще — у межах диверсифікації бізнесу — для Сім’ї. Відбудують за рахунок надбавок до тарифу, тобто за наші з вами гроші — і приберуть до рук. Хто сказав, що під час продажу витрати на відновлення внесуть у вартість? Не факт...».