Добре, але не відмінно

04.06.2013

Минулого уїк–енду у Відні пройшов 29–й чемпіонат Європи з художньої гімнастики, де розігрували медалі в командному заліку та окремих дисциплінах. При цьо­му визначення найсильнішої грації в «абсолюті» не проводилося. Відтак перший номер української збірної Ганна Різатдінова, яка на старті сезону виграла два етапи Кубка світу, могла повністю сконцентруватися на командних змаганнях.

Останнім часом саме в цьому виді змагальної програми українські «художниці» хоч якось компенсували свої невдачі в індивідуальній боротьбі з російськими та білоруськими гімнастками. Щоправда, їхнім максимумом і на ЧЄ, і на ЧС була «бронза». Водночас неабиякий прогрес українок на початку цього сезону дозволяв сподіватися на якісний стрибок. І підопічні Альбіни Дерюгіної його зробили. Аліна Максименко, Вікторія Мазур та лідер команди Різатдінова виграли на австрійському Євро командне «срібло».

Росіянки, які після лондонської Олімпіади виступають у суттєво омолодженому складі, знову виявилися непереможними — 147,1 бала. Підопічні Ірини Вінер — Дар’я Святковська, Яна Кудрявцева та Маргарита Мамун — випередили українок на 5,5 пункта. Третіми фінішували білоруски, які відстали від наших дівчат на 3,4 бала.

Відсутність у складі росіянок дворазової олімпійської чемпіонки Євгенії Канаєвої не завадила вихованкам Вінер виграти все «золото» й у індивідуальному заліку. А Україні в «індивідуалці»дісталося лише одна нагорода — Ганна Різатдінова здобула «срібло» у вправі зі стрічкою. Тоді як її виступ з обручем судді оцінили восьмою сумою балів (друга представниця України Вікторія Мазур посіла тут сьоме місце), із м’ячем — четвертою (Аліна Максименко — восьма), з булавами — шостою (Максименко — п’ята).