Нудний досвід за 1,5 мільйона

04.06.2013
Нудний досвід за 1,5 мільйона

«Дай Боже, щоб за час нашої підготовки до матчу з Чорногорією наші підопічні були живі–здорові й готові в усіх відношеннях. Адже в цьому поєдинку нам обов’язково потрібно взяти максимум очок», — казав перед товариською грою з Камеруном головний тренер збірної України Михайло Фоменко. Його підопічні в позавчорашньому «товарняку» діяли невиразно, а може, якраз занадто обережно, побоюючись травм перед значно важливішим поєдинком. Теоретично, якщо в п’ятницю в Подгориці «синьо–жовті» зіграють із таким самим результатом, як у неділю з камерунцями — 0:0, у відборі на чемпіонат світу–2014 для них ще не все буде втрачено. Але, щоб надалі було менше розпачу й проблем, у Чорногорії слід перемагати. За рахунок чого? Відповіді на це питання недільний спаринг на НСК «Олімпійський» на дав.

Це був четвертий матч збірної з Фоменком, і вперше команда не виграла. Суперник був хоч і досить класний (ФФУ недаремно заплатила камерунській федерації гонорар у розмірі 150 тис. євро, тобто більш як 1,5 млн. грн. плюс покрила витрати на прибуття і проживання «Неприборкуваних левів» у Києві), але все ж гості грали послабленим складом. Так, у їхніх лавах були футболісти з «Шальке», «Марселя», «Монпельє», «Ренна», «Фулхема», «Нансі», «КПР». Однак уславлений Самуель Ето’О з «Анжі», Александр Сонг із «Барселони», Бенуа Ассу–Екотто з «Тоттенхема» не приїхали. Без лідерів Камерун виглядав доволі беззубо. Втім, які і збірна України, в якій укотре проявилася проблема форварда. Ані Селезньов із Зозулею, ані вихід у другому таймі «першолігового» Ковпака із «Севастополя» не показали себе справжньою грозою воріт суперника. Хіба що «дніпрянин» Роман Зозуля мав дві голеві нагоди, але жодного разу у площину воріт не влучив.

Моментами прокидався Євген Коноплянка, якого, певно, «пасуть» скаути «Наполі». Однак дві–три справді гострі передачі за матч — замалий доробок для такого амбітного хавбека з претензіями на роль лідера збірної.

«Непоганий матч. Молодці Камерун — технічні, непоступливі хлопці. Якби сьогодні на полі були б ще й лідери їхньої збірної, то гра була б ще цікавіша, — казав після поєдинку Коноплянка. — Могли і вони забити, могли і ми. Гра повинна була сподобатися вболівальникам. Сили в нас залишилися і на Чорногорію — вийдемо в повній бойовій готовності».

Певно, якби Конопа стежив за подіями на полі не зсередини, а збоку, як глядач, то визнав би, що гра насправді була майже такою нудною, як і прохолодний дощ, що падав на арену більшу частину матчу. Скільки разів активізувалися глядачі, вітаючи різкі атакувальні дії господарів, — можна було перелічити на пальцях однієї руки. А чи не найбільш небезпечний момент «привіз» голкіпер камерунців Семмі Нджок, коли невдало виносив м’яч від своїх воріт. Могли українці й пропустити (у центрі захисту діяла нова пара центральних захисників Хачеріді — Ракицький, яким вочевидь бракувало зіграності й розважливості). Однак гості то «пробачали» Андрія П’ятова, то «гірник» діяв у рамці вище всіх похвал.

Тренер Михайло Фоменко на прес–конференції після матчу визнав: «Перед грою з Чорногорією ми отримали як позитивну, так і негативну інформацію. У першому таймі гравці не виконали установку, в другому таймі картина була трохи краща, тому що були зроблені заміни. Багато футболістів приїхали з мікротравмами. Але найбільша «мікротравма» — психологічна. Раніше вони приїжджали з іншим настроєм...»

Можливо, барв грі українців додасть Анатолій Тимощук, який позавчора не грав за збірну через радісну зайнятість у «Баварії» та клопоти з підписанням контракту із «Зенітом».

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Камерун — 0:0

Україна: П’ятов, Хачеріді, Ракицький, Шевчук, Гармаш (Едмар, 77), Морозюк (Федецький, 46), Ротань, Коноплянка, Зозуля (Ковпак, 87), Ярмоленко (Гусєв, 46), Селезньов (Степаненко, 46).

Камерун: Нджок, Нкулу, Шеджу, Абубакар, Нункеу (М. Матіп, 79), Лое (Мбіа, 74), Овертом (Ж. Матіп, 55), Муканджо (Умару, 57), Бедімо, Ефулу (Олінга, 86), Ено

Попередження: Хачеріді, 75 — Шеджу, 89

Київ, НСК «Олімпійський», 25 000 глядачів

* * *

Ірландія — Грузія — 4:0 (Кіо, 42; Кокс, 48; Роб. Кін, 77, 88; вилучення: Лорія, 20 (Г); «укр.» легіонери — Канкава (жк), Лобджанідзе, Таргамадзе, Кобахідзе), США — Німеччина 4:3 (Алтідор, 13), тер Штеген, 16 (у свої ворота); Демпсі, 60, 64 — Вестерманн, 52; Крузе, 79, Дракслер; 81), Бразилія — Англія — 2:2 (Фред, 57; Пауліньйо, 83 — Окслейд–Чемберлен, 68; Руні, 79).

* * *

Перша ліга. 33–й тур. «Сталь» — «Буковина» — 1:1 (Грицай, 79 — Керчу, 45+2), «Оболонь» — «Олімпік» — –:+, «Зірка» — «Олександрія» — 1:4 (Горбаненко, 23 — Пічкур, 2; Шевченко, 22; Кіча, 32, 86), «Одеса» — «Севастополь» — 0:1 (Жабокрицький, 65), «Динамо–2» — «Кримтеплиця» — 2:1 (Ісраїлов, 15; Гемега, 23 — Дністрян, 2), «Арсенал» (БЦ) — «Геліос» — 0:3 (Герасимець, 38, 80; Налигач, 65), «Полтава» — «Авангард» — 1:0 (Даценко, 72), «Титан» — «Суми» — 2:2 (Кравченко, 40; Прокопченко, 45 — Лебеденко, 25; Бугайов, 90+5).

Лідери перед останнім туром: «Севастополь» — 73, «Сталь» — 65, «Олександрія» — 57, «Буковина — 55, «Зірка» — 52, «Нафтовик», «Миколаїв» — 51, «Авангард» — 50.