44 відкриті мільйонери в Раді

31.05.2013
44 відкриті  мільйонери в Раді

Інфографіка руху «Чесно».

Серед 183 депутатів Верховної Ради, які оприлюднили свої декларації про доходи за 2012 рік, 44 особи заробили понад мільйон гривень. Про це повідомляє громадський рух «Чесно» з посиланням на дані, отримані з відкритих джерел, та відповіді на звернення. Ще у 15 депутатів більш як мільйон гривень становив сукупний річний дохід сім’ї за минулий рік.

Рух «Чесно» нагадує, що станом на 17 травня, всупереч вимогам законодавства, майнові декларації решти 261 депутата залишалися недоступними для громадськості. Це переважно представники фракцій Партії регіонів (172) та КПУ (30). У «Баткьівщині» доходи не показали 33 депутати, у «Свободі» — 10, серед позафракційних — 16. Єдина фракція, яка повністю відзвітувала про доходи своїх нардепів, — «УДАР Віталія Кличка».

Найбільший серед депутатів офіційний дохід у 2012 році отримав «регіонал» Сергій Тігіпко — 40,63 млн. грн. На другому місці — «УДАРівець» Віталій Кличко (40,01 млн.), на третьому — представник фракції Партії регіонів Геннадій Бобов (округ №196, Черкаська обл.) — 39,6 млн.

Аграрій Бобов, відомий як співвласник компанії «Терра фуд» і Герой України (це звання йому ще в 2009 році присвоїв Президент Ющенко), здобув пальму першості в номінації «найбільший сукупний дохід сім’ї» — 61,8 млн. грн. Крім того, «регіонал» Бобов перший у списку найуспішніших депутатів–мажоритарників (проаналізовано декларації 77 таких нардепів, що є у відкритому доступі).

Рейтинг найуспішніших жінок очолила представниця «Батьківщини» Ірина Луценко з річним доходом 22,4 млн. грн. Як пояснює дружина засу­дженого екс–міністра внутрішніх справ, 20 млн. вона отримала від продажу телекомунікаційної компанії. Її колега по фракції Леся Оробець заробила теж немало — 8,44 мільйона. На третій позиції — комуністка Оксана Калетник (6,95 млн.).

Активісти руху «Чесно» неодноразово закликали та письмово зверталися до депутатів і апарату Верховної Ради з проханням оприлюднити декларації, аби засвідчити прозорість статків парламентаріїв. Згідно з вимогами законодавства, нардепи мали подати фінансові звіти до апарату ВР ще у квітні.