Невдала атака Шерхана

31.05.2013

Якраз у дні святкування в Непалі 60–річного ювілею першого підкорення Евересту навколо найвищої гори світу не на жарт розгорнулася боротьба між двома стариками. Японець Юїчіро Міура та непалець Мін Багадур Шерхан виборюють пальму першості в номінації «най­старіша людина, що зійшла на Джомолунгму».

Міура, якому 80 років, поставив ногу на висоту 8848 метрів тиждень тому, 23 травня, о дев’ятій годині ранку. До мети японець ішов вісім днів у супроводі сина та місцевого провідника. Це був третій підйом Юїчіро на Еверест, незважаючи на його проблеми з серцем. Уперше Міура зійшов на «Матір світу» у віці 70 років, встановивши свій перший рекорд як найстаріший підкорювач. Удруге він побував на Джомолунгмі в 75–річному віці.

До 23 травня найстарішим підкорювачем Евересту був Багадур Шерхан, який встановив цей рекорд у віці 76 років і 340 днів. І він пішов на гору ще раз — через три доби після того, як сходження оформив Міура! Очікувалося, що непалець поверне собі титул, адже йому вже виповнився 81 рік. Але не судилося. 28 травня Мін Багадур Шерхан був змушений відмовитися від своєї спроби.

Сходження Шерхана, почате із загального Базового табору, мало відбуватися за класичним маршрутом — через Південне сідло. Проте в ніч на вівторок Мін Багадур, перебуваючи у висотному таборі, почав відчувати напади задухи й біль у грудях, і його евакуювали до лікарні в Катманду. Щоправда, згодом учасники сходження Мін Багадура повідомили, що експедиція була перервана не через погане самопочуття 81–річного альпініста, а через негоду на Евересті. Хтозна, як було насправді, адже ця ситуація стала великим розчаруванням для уряду Непалу, який спонсорував похід свого співвітчизника з нагоди ювілею сходження Едмунда Хілларі й Тенцинга Норгея.

Хай там як, рекордсменом лишився 80–річний японець. Його донька Емілі Міура в коментарях ЗМІ заявила, що батько не переймається суперництвом із Шерханом: «Він робить це задля подолання власних викликів».