Чи підведеться Донецьк?

30.05.2013

Акція «Вставай, Україно!» не завершилася київським мітингом 18 травня — завтра в її рамках відбудеться маніфестація в Донецьку. Організатори — обласна парторганізація ВО «Батьківщина» — очікують, що в мирній ході та мирному зібранні візьмуть участь до 5 тисяч осіб. Марш заплановано почати о 16:00, маршрут — від Донецького національного театру опери й балету до облдержадміністрації.

Однак, як повідомив начальник управління зв’язків із громадськістю Донецької міськради Максим Ровинський, на площу перед будівлею ОДА на цей самий час надійшло ще три заявки — від управління у справах сім’ї та молоді самої обласної адміністрації, заводу «Вінтер» та неназваної громадської організації. Влада планує паралельні масові і святкові акції до Дня захисту дітей, тож «просить опозицію проводити свій захід на площі Леніна без ходи».

Трохи раніше «губернатор» області прямим текстом заявив про своє ставлення до опозиційних протестів у Донецьку. «Опозиція намагається реанімувати свою провалену акцію» Вставай, Україно!». Провівши малоефективні мітинги в Західній і Центральній Україні, зібравши непереконливу акцію в Києві, вони хочуть підняти схід України, починаючи з Донецька. Але я переконаний, що цим доморощеним революціонерам ми дамо відсіч, як це зробили на центральній площі проявам неофашизму в політиці», — цитував Андрія Шишацького сайт «Донецьк. Коментарі». Щоправда, згодом голова ОДА дещо виправився, уточнивши: «Журналісти перекрутили одне слово. Не «відсіч», а «відповідь». «Відсіч передбачає дії. Відповідь — оцінку, розумієте? Обласна влада і «губернатор» не організовують дії, а громадяни самі дають відповідь–оцінку», — каже Шишацький. За словами керівників Донеччини, мешканці області просто не зберуться на опозиційний мітинг.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Батьківщина» занепокоєна надмірною цікавістю влади до особи Костянтина Матейченка, який чотири місяці очолює донецьку обласну організацію партії та якому за цей час вдалося якісно реорганізувати партійну структуру. «Методичні та влучні дії з боку представників системи правосуддя та правоохоронних органів, що постійно перешкоджають роботі Матейченка, дозволяють нам зробити один–єдиний висновок: відшукуючи приводи, влада намагається відсторонити відомого опозиціонера від партійної роботи», — йдеться в повідомленні прес–служби обласної «Батьківщини». За її даними, «тільки 18 травня, у день проведення в Києві акції «Вставай, Україно!», Матейченко був викликаний одразу трьома відомствами — Київським районним судом у м. Донецьк, слідчим податкової міліції у Донецькій області та Артемівським міськрайсудом».