У тіціанівських кольорах

30.05.2013

Від сьогодні Національний музей мистецтв ім. Варвари та Богдана Ханенків відкриває виставку «Європейський вимір: три шедеври класичного мистецтва з музеїв Італії», організовану за сприяння київської міськдержадміністрації та Італійського інституту культури в Україні. Вся експозиція — це всього лише три картини, але які! «Венера та Адоніс», що належить пензлю Тіціана  Вечелліо, — шедевр пізнього Відродження. Вівтарна картина «Ісус Христос» провідного майстра італійського бароко  Гвідо Рені. І нарешті  гобелен «Дивний вилов риби», створений на основі композиції Рафаеля Cанті.

У Музеї Ханенків цю виставку називають «дорогоцінним дарунком киянам та гостям столиці, однією з найважливіших культурних подій року». Річ не лише у тому, що в державних зібраннях України немає живописних творів Тіціана та Гвідо Рені. Так само як славетний гобелен за картоном Рафаеля, ці шедеври зазвичай не «виїздять» за кордон.

Полотно Тіціана надала для київської виставки Галерея старовинного мистецтва у Палаццо Барберіні, що в Римі. Два інші шедеври мають постійну «прописку» в Музеї старовинних скарбів Святої оселі, що в місті Лорето. Саме сюди, за переказами, за часів Середньовіччя було  перенесено будинок, де народилася та зростала Діва Марія. Це містечко в провінції Анконе є сьогодні одним iз центрів християнського паломництва.

Гобелен «Дивний вилов риби» виткано з вовни, шовку та золотих ниток на початку ХVII ст. на брюссельській мануфактурі Хендріка Маттенса. Основою композиції став один iз десяти картонів Рафаеля до серії славетних гобеленів, які прикрашали Сікстинську капелу у святкові дні.

Виставка триватиме до 5 липня.