Слідами своєї юності

30.05.2013
Слідами своєї юності

Джеймі Гемптон зі США підкидає ракетку у виграному матчі з чешкою Люсі Шафаржовою. (Рейтер.)

Як і минулого року, з «Ролан Гарросом–2013» дуже швидко попрощалися практично всі українські «одиночники». Якщо на попередній відкритій першості Франції до другого кола з наших співвітчизників пробився лише Сергій Стаховський, котрий виграв українське дербі в Олександра Долгополова, то цьогоріч захищати синьо–жовтий прапор у другому раунді випало 18–річній Еліні Світоліній. Для неї цьогорічний «Френч оупен» — перший у дорослій кар’єрі.

У 2010 році Еліна, змагаючись з однолітками, стала чемпіонкою юніорського «Ролан Гарроса». А вчора в другому раунді одиночного розряду харків’янці протистояв значно досвідченіший боєць — 27–річна представниця США Варвара Лепченко, посіяна на турнірі під 29–м номером. Ця власниця українського прізвища в 2000 році змінила узбецьке громадянство на американське.

Досвід (а Варвара виграла 12 турнірів ITF) вочевидь мав вирішальне значення в її протистоянні зі Світоліною. У вирішальний момент — на тай–брейку першого сету — в Лепченко виявилися міцніші нерви. Програючи 1:5, американка взяла шість поспіль розіграшів і на жилах вирвала першу партію — 6:7 (5:7). Після цього Еліна «розкисла» і з тріском «провалила» другий сет — 1:6.

Отже, в одиночному розряді «РГ» представників України не залишилося.

Найсильніші українські тенісисти своїм виступом на ґрунтових кортах Парижа відверто розчарували. Найбільше засмутив уболівальників Олександр Долгополов. Він, хоч і отримав від організаторів 22–й номер посіву, реноме фаворита підтримати не зміг. Припустившись 50 невимушених помилок у протистоянні з росіянином Дмитром Турсуновим, перша ракетка України залишив одиночну сітку, не вигравши жодного сету. Упродовж матчу, що переривався на дощ, Сашко двічі подавав на сет — у першій та третій партіях, однак поспіх та величезний брак призвів до «сухої» поразки — 6:7 (7:9), 4:6, 6:7 (7:9).

Далекою від ідеалу була й гра української прими тенісу Лесі Цуренко, яка позавчора зустрічалася зі словачкою Домінікою Цибулковою. Через затяжну зливу дівчата дуже довго чекали свого виходу на корт №6. Зрештою, організатори, не бажаючи зривати розписаний по днях ігровий графік, відправили суперниць на 16–й корт, де свій поєдинок програв Долгополов. Та навряд чи невдача криється в «нефартовій» арені. Розраховувати на виграш у Цибулкової — сьомого номеру жіночого посіву — особливо не випадало. Але ж програвати перший сет із рахунком 1:6 — здається, занадто. «Нічого, що було заплановано на тренуваннях із моїм наставником, виконати не вдалося. А Цибулкова, в порівнянні з нашою попередньої зустріччю, грала значно краще», — пояснила причини поразки перша ракетка України.

Попереднє побачення Лесі з Домінікою відбулося на початку травня на представницькому турнірі в Римі, де словачка перемогла — 6:2, 6:3.

У позавчорашній зустрічі киянці так само вдалося взяти в суперниці лише п’ять геймів, чотири з яких — у другому сеті.

А от Ніні Братчиковій, яка представляє Португалію, пощастило виграти лише один гейм — настільки «кровожерливою» виявилася росіянка Марія Кириленко (12–й номер посіву). Не пощадила свою вікову опонентку — 42–річну японку Кіміко Дате–Крумм — і австралійка Саманта Стосур — 6:0, 6:2.

Загалом, учора в Парижі пройшли останні матчі першого кола «одиночників». Варто відзначити, що в чоловіків «топ–20» втратив двох представників — Томаша Бердиха (5–й сіяний) та Хуана Монако (17). У жінок із першої двадцятки поступилася лише росіянка Надія Петрова (11).