Президентські амбіції під музику Баха

30.05.2013
Президентські амбіції під музику Баха

Сергій Бубка. (УНІАН.)

Позавчора, перебуваючи в Санкт–Петербурзі на міжнародному форумі «Спорт–Аккорд», голова НОК України Сергій Бубка заявив про своє бажання балотуватися на виборах президента Міжнародного олімпійського комітету.

Вибори президента МОК відбудуться 10 вересня в Буенос–Айресі під час 125–ї сесії Комітету. Наступником Жака Рогге стане хтось із шести кандидатів. Окрім Бубки, на посаду головного олімпійця претендують чинні віце–президенти МОК — німець Томас Бах та Сер Міанг із Сінгапуру, фінансовий директор МОК, пуерторіканець Річард Карріон, очільник Міжнародної асоціації аматорського боксу Чин Куову із Тайваню та голова Міжнародної федерації веслування швейцарець Деніс Освальд.

Вірогідне обрання уславленого стрибуна з жердиною президентом МОК підтвердить особистий високий авторитет Сергія Бубки та збільшить вагу українського спорту на світовій арені загалом. Думається, вболівальники добре пам’ятають, як на лондонській Олімпіаді спочатку в команди наших гімнастів, а потім і в багатоборки Людмили Йосипенко шляхом ретроспективного перегляду результатів змагань відібрали чесно виграні нагороди. Після того приниження багато хто з вітчизняних спортивних функціонерів відзначав, що махінації з медалями є результатом низького авторитету українського спорту у світі. У вигляді президента МОК Бубки в наших олімпійців може з’явитися, як казав професор Преображенський у фільмі «Собаче серце», «фактична, справжня броня».

Хоча віце–президент НОК України Володимир Бринзак у коментарі «УМ» висловив думку, що Сергій Назарович — людина об’єктивна, і він робитиме все, аби спортивної дискримінації не було взагалі.

Як каже сам 35–разовий рекордсмен світу, ставши біля керма МОК, він обов’язково продовжить розпочату нинішнім президентом Жаком Рогге боротьбу з допінгом та займатиметься популяризацією дитячого спорту. «Ми повинні використовувати спорт як інструмент для навчання юного і майбутніх поколінь, повинні знайти нові шляхи боротьби з тими, хто обманює через допінг або через договірні матчі, ми повинні сприяти збереженню навколишнього середовища, і ми повинні використовувати олімпійські цінності як могутню силу добра в глобальному масштабі», — це цитата з позавчорашньої вечірньої промови президента НОК України в Петербурзі.

Що цікаво, Північну Пальміру як стартовий майданчик для президентської кампанії Бубка обрав невипадково: «Я почав свою міжнародну спортивну кар’єру саме тут, у Петербурзі, коли кваліфікувався на чемпіонат світу 1983 року в Гельсінкі, і тому саме тут хотів би оголосити про свою кандидатуру на пост президента МОК».

На думку експертів, одним із фаворитів президентської кампанії є Томас Бах, відомий у минулому німецький фехтувальник. Але, як вважає Володимир Бринзак, у Сергія Бубки є свої козирі: «Він працьовита людина, професіонал своєї справи і, що найголовніше, володіє відмінними дипломатичними якостями».

До слова, минулорічний «квитковий скандал», у якому напередодні лондонської Олімпіади «погорів» багаторічний помічник Сергія Бубки, генеральний секретар НОК України Володимир Геращенко, багато хто із «посвячених» людей сприйняв як «чорнуху», спрямовану проти керівних амбіцій Бубки в МОК.