НОВИНИ ПЛЮС

29.05.2013

Франциск як книга

Львівське видавництво «Свічадо», яке спеціалізується, зокрема, на виданні релігійної літератури, випустило у світ першу в Україні книгу про нового Папу Римського Франциска І. Автором книги «Франциск Папа: життя та виклики» є дослідник історії Ватикану Саверіо Гавета. «Автор подає зворушливі й незнайомі широкому загалу історії з життя Папи — про еміграцію його батьків з Італії до Південної Америки, про його любов до футболу і танго, і навіть про бабусин лист, котрий Понтифік досі носить у своєму «Часослові», — переповідає сайт Католицького медіа–центру. Наприклад, читач дізнається, як майбутній Папа в дитинстві грав зі своїм батьком у карти. Окрім того, в книзі є висловлювання Папи, які дають можливість зрозуміти його погляди на атеїзм, католицизм, місце жінки у церкві, місію мирян, молитву, Ватикан. А в додатку до збірки міститься коротка історія папства й перелік пап від найдавніших часів і до сьогодні.

Хілларі Клінтон у виконанні Скарлетт Йохансон

Актриса Скарлетт Йохансон зіграє роль колишнього держ­секретаря США у стрічці «Родем», яку збирається знімати Джеймс Понсольдт, повідомляє газета The Independent. Фільм буде присвячено молодості Хілларі Клінтон, зокрема, її університетським рокам у Йєлі та початку роботи адвокатом. Любовну лінію складе, звісно, початок її романтичних стосунків із майбутнім президентом Сполучених Штатів Біллом Клінтоном. Сценарист фільма, американець корейського походження Кім Ір Юнг повідомив. Що цей період у житті Клінтон припав на розпал скандалу з Вотергейтським процесом, тому ця сторінка в політичній історії США стане одним з центральних фонових моментів стрічки.

Томенко вступився за охоронців музеїв

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до Прем’єр–міністра Миколи Азарова з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася з охороною музейних закладів, повідомляє УНІАН. За словами Томенка, очолюваний ним комітет отримав низку звернень від різних музеїв, які стверджують: протягом кількох місяців робота працівників МВС, які охороняють музейні заклади, не оплачується. Заборгованість виникла через те, що музеї недоотримують належні фінансові ресурси з держбюджету. А отже, є підстави вважати, що на сьогодні ситуація з охороною музеїв є критичною, вважає Томенко і просить Прем’єра допомогти вирішити ситуацію.

Син за батька

На сайті журналу «Сеанс» опублікували останній сценарій Олексія Балабанова «Мій брат помер», повідомляє «Лента.ру». Як відомо, російський режисер 18 травня помер на 55–му році життя від гострої серцевої недостатності. А за реалізацію його ідеї візьметься один з його синів — Федір. Продюсер Сергій Сельянов уточнив, що сценарій не має відношення до фільму Балабанова «Брат». Кандидатами на ролі у стрічці «Мій брат помер» є Олег Гаркуша та Рената Литвинова.

Премію Кафки отримав Амос Оз

Ізраїльський письменник, журналіст і громадський діяч Амос Оз став лауреатом престижної літературної нагороди — чеської премії ім.Франца Кафки, повідомляє Бі–Бі–Сі. Оз був серед претендентів на премію останні кілька років. Нагорода і грошовий приз у 10 тисяч доларів лавреат отримає на церемонії, яка відбудеться у Празі в жовтні.

Амосу Озу 74 роки, він викладає в університеті імені Бен–Гуріона; в його бібліографії — близько тридцяти збірок оповідань і романів. Він друкує статті, присвячені арабо–ізраїльському конфлікту і веде велику громадську роботу.

Нагадаємо, що премія Кафки присуджується чеським Товариством Франца Кафки та міською владою Праги з 2001 року. Серед її лауреатів були такі всесвітньо визнані автори, як американський письменник Філіп Рот, японський письменник Харукі Муракамі та перший президент Чехословаччини Вацлав Гавел.