П’ятий титул для ветерана?

29.05.2013
П’ятий титул для ветерана?

Іспанський легіонер «Мемфіса» Марк Гасоль (із м’ячем) програв боротьбу «старикові» з «Сан–Антоніо» Тіму Данкану. (Рейтер.)

Останні 14 років у НБА проходять під знаком команд Західної конференції. За цей час представники Тихоокеанського узбережжя десять разів ставали чемпіонами: п’ять титулів здобув «Л–А лейкерз», чотири — «Сан–Антоніо», одного разу тріумфував «Даллас». До цього довгий час панував клуб із протилежної частини континенту. «Чикаго» на чолі з «Його повітряністю» Майклом Джорданом за вісім років виграв шість комплектів чемпіонських перснів.

Першим клубом, який у 1999 році припинив гегемонію представників «Сходу», був «Сан–Антоніо» на чолі з центровим Девідом Робінсоном. Уже тоді у складі «шпор» грав молодий Тім Данкан, який надалі ще тричі приводив свою команду до вершини світового клубного баскетболу.

Учора, здобувши четверту поспіль перемогу над «Мемфісом» у фіналі Західної конференції, Данкан із компанією пробився до свого п’ятого фіналу НБА. Відтак, як і його іменитий попередник Робінсон, котрого Міжнародна федерація баскетболу планує ввести в Зал слави, Тім має непогані шанси в 37–річному віці привести свою команду до чергового чемпіонства.

«Іще минулого року я обіцяв Тімові боротьбу за чемпіонський титул. Уся команда старається і для нього теж. Нам удалося підкорити Захід, але попереду найскладніший крок», — каже французький захисник «Сан–Антоніо» Тім Паркер, якого вважають «зброєносцем» ветерана Данкана.

Попри те, що в іншому півфінальному двобої між «Маямі» та «Індіаною» зав’язалася доволі неочікувана інтрига (наразі 2:1 на користь «Хіт»), мало хто сумнівається, що третій сезон поспіль учасником головного баскетбольного двобою Північної Америки стане команда з Флориди. Уже не раз у матчах «плей–оф» «Хіт» дозволяв собі трохи розслабитися, проте у вирішальний момент тріо Джеймс–Бош–Уейд не залишали опонентам шансів на успіх.

Щодо самих півфінальних серій, то в обох випадках суперниками грандів НБА — «Сан–Антоніо» та «Маямі» — виявилися зовсім не ті, на кого робили ставку експерти. Передбачалося, що в головному протистоянні Заходу компанію «шпорам» складуть минулорічні фіналісти НБА — «Оклахома–Сіті». Проте у півфіналі конференції збився приціл в одного з кращих снайперів ліги (другий показник у регулярному сезоні), форварда «Оклахоми» Кевіна Дюранта, на якому трималася вся гра «буревіїв». Хоча, можливо, на результатах «Тандерз» негативно позначився руйнівний торнадо, який зруйнував передмістя.

Не виправдав очікувань спеціалістів і переможець снайперського рейтингу «регулярки» Кармело Ентоні із «Нью–Йорка». Відомий експерт Володимир Гомельський напередодні «плей–оф» казав, що разом з Ентоні «Нью–Йорк» уперше за 40 років отримав реальний шанс на чемпіонство. Однак тягар відповідальності виявився непосильною ношею для лідера «Нікс». У підсумку — поразка «Індіані» (2:4) в півфіналі конференції.

ТАБЛО

НБА. «Плей–оф». Фінал Західної конференції. «Мемфіс» — «Сан–Антоніо» — 86:93 (Пондекстер (22), Гасоль (14) — Паркер (37), Данкан (15); рахунок у серії — 0:4).