І граю, й фотографую

29.05.2013
І граю, й фотографую

Сергій Стаховський доводить свою рацію за допомогою мобільного фото. (Рейтер.)

Пригадується, як чотири місяці тому, на першому в цьому році турнірі серії «Великого шолому», тенісисти потерпали від австралійської спеки. За чотири місяці, які минули відтоді, календарне літо вже впритул наблизилося до Північної півкулі. Однак у Парижі, де минулої неділі стартував «Ролан Гаррос», погода не тішить глядачів та спортсменів комфортом. Учора зранку в столиці Франції за температури +11 пішов нудний дощ. Він заблокував початок третього змагального дня до 15:00 за київським часом. Та й після цього перші матчі дня тривали недовго — через годину їх знову перервала злива.

Наш Олександр Долгополов (22–й номер посіву) станом на той час несподівано програвав росіянину Дмитрові Турсунову — 6:7 (7:9), 4:5, тож мав час відійти від шоку і під час «антракту» провести роботу над помилками. А Леся Цуренко свій поєдинок зі словачкою Домінікою Цибулковою мала грати ввечері. Хоча, не виключено, дощ відклав завершення першого раунду «одиночки» на сьогодні.

Із примхами небесної канцелярії тенісисти зіштовхуються на всіх чотирьох турнірах «Гранд слему», однак лише на Уїмблдоні та в Австралії організатори потурбувалися про висувне накриття над центральними кортами. Про зведення даху на головній арені «Ролан Гарроса» — корті Філіпа Шатріє — почали говорити в 2009 році, але конструктивна перебудова досі не почалася. Щоправда, минулого тижня на жеребкуванні основної сітки «РГ» президент Федерації тенісу Франції заявив, що цьогоріч корт Шатріє востаннє прийматиме матчі турніру у своєму нинішньо­му вигляді. Надалі арену чекає рекон­струкція, в тому числі й зведення даху.

А напередодні мокрого вівторка головна арена відкритого чемпіонату Франції подарувала глядачам першу сенсацію, автором якої став місцевий улюбленець Гаель Монфіс. У напруженому п’ятисетовому поєдинку тривалістю більше чотирьох годин темношкірий француз переграв чеха Томаша Бердиха (5–й номер посіву) — 7:6, 6:4, 6:7, 6:7, 7:5, подавши аж 26 (!) «ейсів».

Подолав бар’єр першого кола й інший господар кортів — знаний Рішар Гаске. Не віддавши жодного сету, сьома ракетка турніру вибив зі змагань українця Сергія Стаховського — 6:1, 6:4, 6:3.

«І суперник був складний, і я сам зіграв невдало», — пояснив причини своєї поразки Стах в інтерв’ю порталу «Сапронов теніс». Попри реактивний виліт зі змагань, другу ракетку України ще довго згадуватимуть паризькі любителі тенісу. А все чому? Не погодившись із рішенням арбітрів в одному з аутів, Сергій по ходу матчу взяв свій мобільний телефон і сфотографував відбиток, який залишив спірний м’яч. Головний арбітр витівку українця не зрозумів та зробив йому зауваження. Хай там як, а неординарний вчинок Стаха став хітом фото– та відеогалерей другого ігрового дня «Ролан Гарроса». «Усе, що ми робимо на корті, — заради глядачів. Тому що без них теніс не має жодного сенсу», — розкрив підставу своїх дій Стаховський.

Що цікаво, у Парижі ім’я Сергія, який є членом Ради гравців АТР, прозвучало у ще одній резонансній історії — тепер уже пов’язаній із грішми. Там, під час жеребкування Марія Шарапова висловила своє невдоволення позицією українця щодо фінансової «зрівнялівки» сум чоловічих та жіночих преміальних на великих тенісних турнірах. Стаховський уже не вперше заявляє про те, що оскільки чоловіки виявляють переможця не за двома, а за трьома виграними сетами, тобто працюють більше, то й платня має бути відповідна. «Я ніколи не виступав за те, щоб жінкам понизили призові виплати. Я казав, щоб чоловікам на «Гранд слемах» платили більше», — цитує Стаховського «Сапронов теніс».

Відзначимо, що порів­няно з минулим роком призовий фонд «Ролан Гарроса» зріс на три мільйони євро і склав 22 млн. Переможці одиночних розрядів отримають по 1,5 «лимона».

Обоє чинних чемпіонів відкритої першості Франції — іспанець Надаль та росіянка Шарапова — почали захист своїх титулів із перемог. Рафаелю довелося дещо пововтузитися з майстром гарматної подачі, височенним німцем Даніелем Брандсом — 4:6, 7:6, 6:4, 6:3. Це вперше в історії своїх виступів на «РГ» «король ґрунту» програв партію в матчі першого кола. Натомість без ускладнень пройшов старт у «Російської сирени»: Шарапова віддала своїй опонентці із Тайваню Сі Сувей лише три гейми — 6:2, 6:1.