По десять, але сьогодні

28.05.2013
По десять, але сьогодні

Один із лідерів «синьо–жовтих» Роман Пачев був на «прицілі» у суперників. (Віталія МОХНАЧА.)

Європейська ліга пляжного футболу (ЄЛПФ) — щорічний турнір континентальних збірних, у якому бере участь і українська команда. «Синьо–жовті», вигравши в минулому сезоні дивізіон В, повернулися в еліту ЄЛПФ і включилися в боротьбу за титул найсильнішої команди Євроліги. 8—11 серпня вісім кращих команд дивізіону А розіграють його в іспанському місті Торредембарра. За регламентом змагань, право грати в суперфіналі мають господарі, переможці групових етапів та команди, очковий доробок яких у підсумковій (кумулятивній) таблиці буде кращим за інших. Зрештою, календар ЄЛПФ складений так, що кожна із 12 збірних дивізіону А має зіграти у двох групових раундах, провівши загалом шість матчів.

Один із таких міні–турнірів минулими вихідними відбувся в Києві. Місцем проведення баталій «пляжників» став Гідропарк, де спеціально для цієї події облагородили «Місто спорту». Як повідомила прес–служба Асоціації пляжного футболу України, за підтримки соціально–відповідальних українських бізнес–компаній та столичної влади в рекреаційній зоні Києва «розгорнули масштабну роботу з благоустрою території Гідропарку». У короткий термін тут знесли незаконні будівлі та зайнялися будівництвом сучасної інфраструктури.

І справді, завітавши на відкриття турніру, кореспондент «УМ» на власні очі побачив заасфальтовані доріжки, цивілізовані вбиральні, інформаційні таблички типу «Увага, кліщі!» тощо. Водночас, наводячи поспіхом блиск, організатори міжнародного турніру недогледіли за найголовнішим: упродовж першого дня змагань на піщаному майданчику посеред новенької арени футболісти раз по раз знаходили «міни» — камінці чи інший непотріб.

Хай там як, а сам турнір, особливо його спортивна складова, був на пристойному рівні. Четвірка учасників київського етапу подарувала вболівальникам захопливе видовище з купою голів (загалом команди забили 54 м’ячі), напруженою боротьбою та доволі несподіваною кінцівкою.

Після першого ігрового дня, коли збірна України розгромила французів — 10:0, тим самим здобувши найбільшу перемогу в своїй історії, здалося, що підопічним Сергія Кучеренка буде нескладно виграти домашній етап і достроково забронювати собі місце в суперфіналі Євроліги. Проте наступного дня українці зіштовхнулися з непереборною силою у вигляді збірної Польщі.

«Кадра», яка напередодні перемогла чинного чемпіона Євроліги — швейцарців, сенсаційно поставила на коліна й «синьо–жовтих» — 5:3. Що цікаво, найкращим гравцем матчу став граючий тренер поляків, сивочолий і досить огрядний 40–річний Богуслав Сагановський. Зрештою саме цього технаря, який часто бив у падінні через себе, визнали найкориснішим гравцем турніру.

А українці були не схожі самі на себе. Не йшла гра в Олега Зборовського (він у підсумку з шістьма голами став найрезультативнішим гравцем турніру), втратив надійність і голкіпер нашої команди Віталій Сидоренко (хоча його, зрештою, назвали кращим воротарем київського етапу).

Далі був переможний акорд «синьо–жовтого» колективу у протистоянні заключного ігрового дня зі швейцарцями. Однак третя поспіль звитяга поляків — в дощову погоду, в серії пенальті — залишила команду Кучеренка на другій сходинці «пульки».

Тепер, аби напряму пробитися до вісімки суперфіналістів, нашим «пляжникам» слід вигравати наступне міні–змагання — 14–16 червня в італійській Террасіні в компанії збірних Італії, Голландії та Румунії. В іншому разі, для поїздки на заключний раунд Євроліги, доведеться рахувати набрані очки.

ТАБЛО

Європейська ліга пляжного футболу. Груповий етап (Київ, 24–26 травня)

1–й тур. Швейцарія — Польща — 3:5, Україна — Франція — 0:10 (Зборовський — 3; Сидоренко, Корнійчук, І. Борсюк, Пачев, А. Борсюк — 2, Рябчук).

2–й тур. Польща — Україна — 5:3 (Зборовський, Пачев — 2), Франція — Швейцарія — 5:6.

3–й тур. Україна — Швейцарія — 4:3 (І. Борсюк, Зборовський — 2; Пачев), Франція — Польща — 4:4 (пен. — 0:1)

Підсумкове становище: Польща — 8, Україна — 6, Швейцарія — 3, Франція — 0.

* * *

Клубний чемпіонат Європи. Фінал. (Італія). «Гріффін» (Київ, Україна) — «Локомотив (Москва, Росія) — 0:3.